Philips schrapt 4.500 banen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Philips gaat 4.500 banen schrappen na een winstdaling in het …

Philips gaat 4.500 banen schrappen na een winstdaling in het derde kwartaal. Dat deelde het elektronicaconcern maandag mee in Amsterdam. Het bedrijf kondigde eerder op het jaar al een herstructureringsplan aan. De nettowinst daalde van 524 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar tot 76 miljoen euro dit jaar. De omzet daalde tussen juli en september tot 5.39 miljard euro, tegenover 5.46 miljard euro vorig jaar. De Ebit daalde bijna 50 procent, tot 273 miljoen euro.

Philips wil in totaal 800 miljoen euro besparen en schrapt daarom onder meer 4.500 banen, aldus Frans Van Houten, de bestuursvoorzitter sinds april. Er zullen 1.400 banen verdwijnen in Nederland.

Een half jaar geleden klonk het nog dat Philips ‘slechts’ 500 miljoen euro wilde besparen. Naast de bezuinigingen kondigde het bedrijf toen ook een jaarlijkse investering van 200 miljoen euro aan in innovatie en het aanboren van nieuwe markten.

Ondanks de dalende cijfers wil Philips niettemin blijven vasthouden aan de groeidoelstellingen op middellange termijn. Topman Van Houten ziet wel geen verbetering op korte termijn.

Gevolgen voor België nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van het herstructureringsplan zullen zijn in ons land. Dat zegt Anneleen Van Troos, woordvoerster van Philips België. “Er wordt vooral bespaard op overheadskosten – er gaan dus vooral banen verdwijnen in de managementstructuren en in de ondersteunende diensten. Die zijn vooral in Nederland aanwezig. De grootste klappen zullen daar vallen.”

In België heeft Philips 3.160 werknemers. Philips België en Luxemburg was goed voor een omzet van 1,055 miljard euro in 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content