Sharp gaat wereldwijd 5000 banen schrappen

Sharp gaat, na nieuwe verliezen, wereldwijd 5000 banen schrappen.

De Japanse elektronicafabrikant Sharp gaat, na nieuwe verliezen, wereldwijd 5.000 banen schrappen.

Het gaat om de eerste collectieve ontslagronde bij de groep sinds 1950. Sharp telt momenteel 57.000 werknemers. Sharp Electronics Benelux heeft ook vestigingen in het Nederlandse Houten en in Groot-Bijgaarden. De herstructurering moet tegen maart volgend jaar afgerond zijn.

Sharp ging na een recordverlies vorig jaar ook in het eerste trimester van het huidige boekjaar, van april tot juni, zwaar in het rood. De groep leed 138,4 miljard yen verlies (1,4 miljard euro). Ze verlaagde ook fors de vooruitzichten. Sharp heeft last van hevige concurrentie in de elektronicasector, meer bepaald bij de productie van televisies. Daarenboven weegt ook de dure yen op zijn concurrentiepositie.

Sharp is ook één van de leveranciers van de schermen voor de Apple-toestellen. Marktkenners gaan ervan uit dat Apple op termijn ook op de televisiemarkt actief zal worden. Dat zou de nu al kwakkelende televisiebusiness van het Japanse bedrijf helemaal geen goed doen, maar wel een opportuniteit vormen als schermenleverancier.

Ook bij andere Japanse elektronicareuzen, Sony en Panasonic, zijn er hardnekkige geruchten over zware herstructureringen.

Bron: Belga

Partner Content