‘Shop goeroe’ Johnson verlaat Apple

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Ron Johnson tekende in de voorbije 10 jaar voor het overweldigend succes van de Apple-winkels, maar vertrekt nu naar J.C. Penney.

Ron Johnson tekende in de voorbije 10 jaar voor het overweldigend succes van de Apple-winkels, maar vertrekt nu naar J.C. Penney.

Alle experts zijn het erover eens dat een Apple Store veeleer een ‘belevenis’ verkoopt dan enkel producten, en dat is goeddeels toe te schrijven aan Ron Johnson. Sinds 2001 tekende hij samen met Steve Jobs voor de het concept en de maniakaal precieze uitvoering van de shops, waarvan er nu al meer dan 300 wereldwijd zijn geopend. Samen zouden die dit jaar een omzet van meer dan 16,5 miljard dollar moeten scoren en stijgend. Dit jaar moeten er immers nog een veertigtal winkels bij komen in groeilanden als China.

Het vertrek van Johnson bij Apple kadert allicht – maar niet uitsluitend – in het opvolgingsproces van Steve Jobs als ceo. Blijkbaar zou Johnson die job niet kunnen wegkapen, zodat zijn overstap naar J.C. Penney hem wel in staat stelt om een bedrijf te leiden. En blijkbaar was het zijn “levensdroom om één van de grote verkoopsketen te leiden, om te herbedenken wat die zou kunnen zijn”, aldus Johnson.

Wat dat betreft zit hij goed bij het 109 jaar oude J.C Penney, de derde grootste keten in de VS met een omzet van 17,8 miljard dollar in het voorbije jaar. Voor Johnson zal het een uitdaging zijn van een bedrijf met een dominant productgamma over te stappen naar een grote keten die in een scherp gevecht met derden is gewikkeld, in een markt met uiterst dunne marges. Blijkbaar is de beurs wel overtuigd van het kunnen van Johnson, want het aandeel van J.C. Penney steeg meteen met 17 procent.

Ron Johnson start op 1 november in zijn nieuwe job, waar hij wel nog de voormalige ceo Myron Ullman als executive chairman naast zich zal hebben. Algemeen wordt geen terugval in het Apple Store-gebeuren verwacht, want daarvan ligt de strategie duidelijk vast. Veeleer maken investeerders zich zorgen als dit het begin zou zijn van een meer algemene uittocht van topmanagers bij Apple.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content