Slechte IBM’ers moeten loon inleveren in ruil voor opleiding

© Belga

IBM heeft een vreemde personeelsmaatregel geïntroduceerd in de VS. Wie niet geschikt is voor zijn job moet verplicht op opleiding, maar betaalt daar wel zelf voor.

Verschillende werknemers van IBM in de VS hebben een brief ontvangen waarin hun werkgever er op wijst dat hun capaciteiten niet meer voldoen aan de huidige normen. Het ‘goede’ nieuws is dat de bewuste werknemers wordt gevraagd om zich één dag per week, maximum 23 keer, vrij te maken voor extra opleidingen.

Maar tijdens die periode verliest de werknemer in kwestie ook tien procent van zijn loon, inclusief een evenredig percentage op zijn pensioenbijdragen en andere voordelen. Het programma zelf loopt van 16 oktober tot 1 april volgend jaar.

IBM communiceert nooit over dergelijke interne maatregelen, maar reacties op Alliance @ IBM, de officieuze vakbonssite voor IBM’ers wereldwijd, wijzen aan dat de meldingen momenteel worden uitgestuurd. Vooral personeel in de afdeling Strategic Outsourcing wordt geviseerd.

Pittig detail: onder de klachten op Alliance @ IBM doen ook enkele mensen hun verhaal die niet op cursus moeten. Zij krijgen te horen dat ze het werk moeten overnemen van het personeel dat de opleiding moet volgen, weliswaar zonder loonsverhoging. Mede daarom zien sommigen het plan als een verdoken besparingsprogramma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content