Smartphone-topman weg bij Nokia

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Anssi Vanjoki, al 20 jaar hét gezicht van de Nokia Mobile Phones-afdeling, moet opstappen.

Anssi Vanjoki, al 20 jaar hét gezicht van de Nokia Mobile Phones-afdeling, moet opstappen. De top van Nokia wordt daarmee grondig herschikt.

Op 12 september werd de Nokia-ceo Olli-Pekka Kallasvuo vervangen door Microsoft-topman Stephen Elop. Een paar dagen later moet Anssi Vanjoki opstappen.

Vanjoki is een monument bij Nokia. Hij werkte er sinds 1991, het begin van het gsm-tijdperk. Hij zorgde mee voor de steile opmars van Nokia als wereldleider met een marktaandeel van 40 procent. Eind jaren ’90 voorspelde hij al dat er evenveel mobiele toestellen op de wereld zullen zijn als horloges. Sinds 2007 was hij executive vice president & general manager, mobile solutions. Nokia miste echter de hele markt voor smartphones en zag Blackberry en Apple steeds meer marktaandeel afsnoepen.

Eind juli plaatste hij op de Nokia bedrijfsblog nog een open brief onder de titel ‘The fightback starts now’. Anssi Vanjoki moet nu plaats ruimen.

In 2002 haalde hij nog de wereldpers toen hij een recordboete kreeg omdat hij met zijn Harley Davidson 75km per uur reed in een zone waar er maar 50 mocht worden gereden. Omdat in Finland de omvang van de boete gelinkt is aan het inkomen, moest hij daarvoor een recordbedrag van 116.000 euro betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content