Sociaal akkoord bij Tyco Electronics Kessel-Lo

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij Tyco Electronics in Kessel-Lo hebben directie en vakbonden gisteravond een akkoord bereikt over het collectief ontslag van 35 bedienden en kaderleden.

Bij Tyco Electronics in Kessel-Lo hebben directie en vakbonden gisteravond een akkoord bereikt over het collectief ontslag van 35 bedienden en kaderleden.

De onderhandelingen verliepen de afgelopen weken op gespannen voet. De vakbonden dienden twee weken terug een stakingsaanzegging in en bedienden en kaderleden voerden gisterochtend nog een prikactie. De vakbonden hadden felle kritiek op het feit dat de directie tot maandag het gesprek weigerde over maatregelen om het aantal naakte ontslagen te beperken.

“We zijn overeengekomen dat wie in het tijdskrediet stapt aanvullende vergoedingen krijgt. Wie 20 of 50 procent minder werkt, krijgt bruto respectievelijk 100 en 150 euro per maand. Wie op 58 jaar met brugpensioen vertrekt, moet zijn opzegperiode niet presteren en krijgt per maand 500 euro bruto”, aldus vakbondsvrouw Annemie Plessers.

Ook de ontslagvergoedingen worden opgetrokken. Naakte ontslagen kunnen ondanks deze maatregelen wellicht niet vermeden worden. “Wie ontslagen wordt, krijgt als verbrekingsvergoeding naast de formule-Claeys nog 250 euro extra per jaar anciënniteit. Wie werkloos wordt, krijgt tijdens een bepaalde periode een aanvullende vergoeding. De beslissing tot collectief ontslag wordt volgende week uitgevoerd, maar het akkoord geldt tot september 2010. Dat betekent onder meer dat al wie tot dan ontslagen wordt, kan beroep doen op deze regeling”, aldus Plessers.

Het akkoord wordt vandaag voorgelegd aan het personeel, maar de syndicale onderhandelaars zijn ervan overtuigd dat het aanvaard wordt.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content