Sociaal akkoord over herstructurering Sony Europe in Zaventem

Bij Sony Europe in Zaventem hebben de werknemers met een overweldigende meerderheid van 97 procent het ontwerpakkoord goedgekeurd dat directie en vakbonden hadden bereikt over de in maart aangekondigde herstructurering.

Bij Sony Europe in Zaventem hebben de werknemers met een overweldigende meerderheid van 97 procent maandag het ontwerpakkoord goedgekeurd dat directie en vakbonden hadden bereikt over de in maart aangekondigde herstructurering waarbij initieel 101 van de 294 jobs moesten sneuvelen. Tijdens de onderhandelingen konden de vakbonden dit aantal verminderen tot maximum 92.

Begin februari maakte het Japanse elektronicaconcern bekend dat het wereldwijd 5.000 jobs wilde schrappen, zijn computertak Vaio wou verkopen aan een investeringsfonds en tegen 2015 20 procent wou besparen op de kosten. Het vermelde jobverlies in Zaventem, dat begin maart werd aangekondigd, was vooral het gevolg van de verkoop van Vaio waarvoor meer dan de helft van het personeel van Sony Europe werkzaam is.

Ontslagen werknemers krijgen een verbrekingsvergoeding aangevuld met enkele maanden opzeg en een vertrekpremie. Daarnaast is ook voorzien in bijscholing en outplacement. Dit sociaal plan blijft van kracht tot maart 2017 en zal gelden voor elk ontslag om economische redenen. “De werknemers waren voor dit laatste vragende partij wegens de moeilijke situatie waarin het moederbedrijf zich bevindt en het groot aantal herstructureringen waarmee ze reeds geconfronteerd werden”, aldus vakbondssecretaris Annick Druyts (LBC-NVK).

Bij Sony in Zaventem werken zo’n 350 mensen. Begin maart werd ook bekendgemaakt dat in de verkoop- en marketingafdeling, waar 48 mensen werken, eveneens zeven jobs zouden sneuvelen. Omdat dit een aparte bedrijfsentiteit is, vallen deze ontslagen niet onder het hoger vermelde collectief ontslag en is het afgesproken sociaal plan op hen evenmin van toepassing. “Er was bij de directie geen bereidheid om te praten over een sociaal plan voor deze groep”, aldus Druyts.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content