Sophie Vandebroek is ICT Personality of the Year

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Xerox-topvrouw Sophie Vandebroek (50) is door de Data News-redactie verkozen tot ICT Personality of the Year. Het is de eerste keer dat een vrouw die prestigieuze titel krijgt. Ze ontving de award tijdens het jaarlijkse ‘Data News Awards for Excellence’-gala in Tour & Taxis. Twaalf ict-bedrijven kregen van de vakjury ‘Data News Award for Excellence’. Sophie Vandebroek, cto van printing- en documentbeheerreus Xerox en president van de Xerox Innovation Group, werd door de Data News-redactie bekroond voor de indrukwekkende carrière die de Leuvense in de Verenigde Staten uitbouwde en de impact die ze wereldwijd heeft op het reilen en zeilen van een ‘billion dollar company’ als Xerox.

Xerox-topvrouw Sophie Vandebroek (50) is door de Data News-redactie verkozen tot ICT Personality of the Year. Het is de eerste keer dat een vrouw die prestigieuze titel krijgt. Ze ontving de award tijdens het jaarlijkse ‘Data News Awards for Excellence’-gala in Tour & Taxis. Twaalf ict-bedrijven kregen van de vakjury ‘Data News Award for Excellence’.

Sophie Vandebroek, cto van printing- en documentbeheerreus Xerox en president van de Xerox Innovation Group, werd door de Data News-redactie bekroond voor de indrukwekkende carrière die de Leuvense in de Verenigde Staten uitbouwde en de impact die ze wereldwijd heeft op het reilen en zeilen van een ‘billion dollar company’ als Xerox.

Sophie Vandebroek, van opleiding burgerlijk ingenieur elektromechanica aan de KU Leuven en doctor in micro-elektronica aan Cornell University, werkt nu alles samen 20 jaar voor Xerox, maar ze startte haar carrière bij Imec en IBM. Bij haar eerste passage bij Xerox leidde ze enkele onderzoekslabs. In 2001 stapte ze even over naar Carrier Corporation om er cto te worden, maar keerde al snel terug bij Xerox. Ze overziet er sindsdien als cto en als president van de Xerox Innovation Group alle r&d-inspanningen van de groep.

Sophie Vandebroek, die moeder van 3 kinderen, is overigens de eerste vrouw ooit die een jaar lang de titel ICT Personality of the Year mag dragen. Ze volgt daarmee in het spoor van andere grote ict-namen als Jan Valcke, Jo Cornu, Alain Wirtz, Pierre De Muelenaere en Robert Cailliau.

Andere prijsbeesten De Data News Awards zouden echter hun naam niet dragen zonder ook de prestigieuze prijzen voor de ict-bedrijven. Net als de vorige edities opteerde Data News ervoor om geen specifieke producten te bekronen, maar de ondernemingen zelf. Innovatie, impact op de markt, naambekendheid, werkgelegenheid, marktaandeel en lokale verankering spelen een belangrijke rol.

De ‘longlist’ van de bedrijven in elke categorie werd opgesteld door de redactie in samenspraak met de jury. In februari bepaalden ruim 2.000 lezers via een online voting de top drie van de genomineerden in elk van de twaalf categorieën. De jury heeft uiteindelijk de knoop moeten doorhakken en de winnaars aangeduid.

De ruim 900 aanwezigen zagen de volgende bedrijven bekroond worden:

Hardware company of the year: Samsung Runners-up: HP en IBM

– Storage company of the year: EMC Runners-up: HP en Netapp

– Security company of the year: Vasco Data Security Runners-up: Intel en Symantec

– Software company of the year: Google Runners-up: Apple en Microsoft – Consultancy company of the year: Tata Consultancy Services Runners-up: Accenture en Gartner – System integrator of the year: CSC Runners-up Econocom en RealDolmen

– IT Outsourcing company of the year: HP Runners-up: Cegeka en Tata Consultancy Services

– Network integrator of the year: Dimension Data Runners-up: Belgacom en RealDolmen

– Telecom services company of the year: Telenet Runners-up: Belgacom en Mobistar – Innovative company of the year: Apple Runners-up: Google en Microsoft

-Belgian company of the year: Cegeka Runners-up: RealDolmen en Xylos

– Belgian start-up of the year: Storify Runners-up: World of Gaming, Zimmo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content