Spoorverandering voor NMBS-CIO Giovanni Palmieri

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De CIO van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de baas van Syntigo, Giovanni Palmieri, verlaat zijn post om de afdeling te leiden die de (37) grote stations van het land uitbaat. De impact van het woelige SAP-project? Palmieri kwam in december 1992 aan boord bij de NMBS. Sinds 2005 was hij er algemeen directeur van Syntigo en van de ict-afdeling (ICTRA) van de NMBS-groep. Syntigo is een volledig op zichzelf staand bedrijf met 500 ict’ers dat oplossingen en diensten aanbiedt in 5 grote domeinen: netwerkdiensten, digital signage-oplossingen, SAP en documentbeheer en geïntegreerde securityoplossingen.

De CIO van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de baas van Syntigo, Giovanni Palmieri, verlaat zijn post om de afdeling te leiden die de (37) grote stations van het land uitbaat. De impact van het woelige SAP-project?

Palmieri kwam in december 1992 aan boord bij de NMBS. Sinds 2005 was hij er algemeen directeur van Syntigo en van de ict-afdeling (ICTRA) van de NMBS-groep. Syntigo is een volledig op zichzelf staand bedrijf met 500 ict’ers dat oplossingen en diensten aanbiedt in 5 grote domeinen: netwerkdiensten, digital signage-oplossingen, SAP en documentbeheer en geïntegreerde securityoplossingen. Dat filiaal van B-Holding draaide in 2009 een omzet van 90 miljoen euro. ICTRA (ICT for Rail) van zijn kant stelt zo’n 1500 ict’ers te werk. Die ontwikkelen, implementeren en beheren de ict-systemen voor de 3 bedrijven van de holding, zijnde NMBS Holding, Infrabel en de NMBS.

Eén van de grote werven van het moment is de uitrol van SAP voor 200 gebruikers bij de Holding, 2000 gebruikers bij Infrabel en 5000 gebruikers bij de NMBS. Die uitrol, zo werd vorig jaar bevestigd, zou zowat 500 miljoen euro kosten en is een goudmijn voor externe consultants (er worden prijzen van 200 euro per uur genoemd). Bovendien rechtvaardigde de SAP-implementatie ook de creatie van het bedrijf Ypto, dat gespecialiseerd is in consultancy rond SAP-implementaties en dat 120 mensen in dienst heeft, onder wie een twintigtal gedetacheerden van ICTRA.

Alleen al aan externe erp-consultancy gaf de groep in 2009 zowat 19,2 miljoen euro uit tegenover 12,8 miljoen euro in 2008. Hoewel de kosten voor it-consultancy 9,5 miljoen euro zouden moeten besparen, wordt er toch niet geraakt aan informatici. Bij de groep wordt immers één op drie gepensioneerden niet vervangen behalve bij de ict-functies.

In die context krijgt Giovanni Palmieri een nieuwe functie binnen de groep. Hij gaat voortaan de afdeling leiden die de 37 grote Belgische stations uitbaat. Hij wordt verantwoordelijk voor het onthaal, de kwaliteit/properheid, de coördinatie van de veiligheid, het beheer van de ruimte, de parkings en fietsenstallingen, de commercialisatie van de ruimtes, de promotie van multimodale diensten, evenementen en de algemene coördinatie met de stakeholders van de stations. Hij zal rechtstreeks rapporteren aan Vincent Bourlard, directeur-generaal van de directie Stations van de NMBS-Holding.

De NMBS Holding is nu dus op zoek naar een nieuwe general manager voor ICTRA en een managing director voor Syntigo. “In afwachting van zijn overgang zal Giovanni Palmieri nog zorgen voor een optimale overdracht van zijn huidige bevoegdheden”, preciseert het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content