Steve Jobs overleden

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Apple meldt het overlijden van Steve Jobs, 56 jaar oud. De website van Apple opent met het bericht dat Steve Jobs, medeorichter van apple is overleden. De boodschap luidt: “Apple heeft een visionair en een creatief genie verloren, en de wereld een verbazende mens. Wie van ons die het geluk heeft gehad Steve te kennen en met hem te werken, heeft een dierbare vriend en een inspirerende mentor verloren. Steve laat een bedrijf achter dat niemand anders dan hem had kunnen opbouwen. Zijn ‘spirit’ zal steeds de grondslag van Apple vormen.” Steve Jobs startte samen met Steve Wozniak en Mike Markkula (ex-Intel) Apple als bedrijf met het oog op de verkoop van hun Apple I microcomputer.

Apple meldt het overlijden van Steve Jobs, 56 jaar oud.

De website van Apple opent met het bericht dat Steve Jobs, medeorichter van apple is overleden. De boodschap luidt:

“Apple heeft een visionair en een creatief genie verloren, en de wereld een verbazende mens. Wie van ons die het geluk heeft gehad Steve te kennen en met hem te werken, heeft een dierbare vriend en een inspirerende mentor verloren. Steve laat een bedrijf achter dat niemand anders dan hem had kunnen opbouwen. Zijn ‘spirit’ zal steeds de grondslag van Apple vormen.”

Gedachten, herinneringen, rouwbetuigingen kan u delen op rememberingsteve@apple.com.
Een icoon
Steve Jobs startte samen met Steve Wozniak en Mike Markkula (ex-Intel) Apple als bedrijf met het oog op de verkoop van hun Apple I microcomputer. De echte doorbraak kwam er met de Apple II, die het technisch vernunft van Wozniak koppelde met de baanbrekende marketinginzichten van Jobs. Zo insisteerde hij dat de Apple II gebruiksklaar in een compacte en goedgestyleerde behizing moest worden aangeboden. De Apple II was niet alleen een succes bij thuisgebruikers en in het onderwijs, maar was vaak de allereerste computer die eindgebruikers in bedrijven aanwendden, onder meer voor het draaien van spreadsheets.

Later begreep hij snel het belang van de Xerox WIMP-gebruikersinterface (Window, icons, Mouse, Pull-down menu’s), die hij vertaalde in de nu alom aangewende grafische gebruikersinterfaces. Na een eerste aanzet in de Lisa machine, brak die gebruikersinterface voor het eerst op grote schaal door met de Apple Macintosh. Na door de raad van commissarissen van Apple te zijn ontslagen, kwam hij later terug als redder van het bedrijf, met een verbluffende reeks producten als de iMac en de latere generaties van notebooks, maar ook consumentenproducten als de iPod en de iPad, in combinatie met inhoudgerichte diensten op iTunes.

De carrière van Steve Jobs oversteeg overigens ruim Apple, want na zijn vertrek bij Apple startte hij NeXT Computers, dat onder meer sterk de kaart van objectgericht programmeren trok. Voorts nam hij Pixar over (van Lucasfilm), dat toen nog een producent van grafische hard- en software was, en vormde het om tot een uitermate succevol productiehuis van computergenereerde animatiefilms.

1955-2011
Steve Jobs kreeg zijn naam – voluit Steven Paul Jobs – van zijn adoptieouders Paul en Clara Jobs. Hij volgde kort de lessen aan het Reed College in Portland, maar stopte al na een semester. Na kort voor Atari te hebben gewerkt, startten hij en Wozniak Apple in 1976. In 1996 kocht Apple het NeXT bedrijf van Jobs over, wat in realiteit er op uitdraaide dat Jobs Apple overnam en redde van de ondergang. In de voorbije jaren moest Jobs al herhaaldelijk ziekteverlof nemen, onder meer voor het bestrijden van pancreaskanker. In augustus van dit jaar nam hij ontslag als ceo van Apple.

Steve Jobs was getrouwd en had drie kinderen, een zoon en twee dochters. Hij erkende tevens een dochter die hij had met een kunstenares.

Bij het vertrek van Steve Jobs als ceo van Apple lijstten we voor u al enkele memorabele filmpjes op. Die kan u hier herbekijken. Een portret van de man vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content