Stoelendans aan de top bij Dexia IT

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Er beweegt heel wat bij de ict-organisatie van Dexia. Alain De Frenne, ceo van het it-filiaal Dexia Technology Services, wordt ad interim vervangen door Danny Janssens. Peter Billiau neemt dan weer de plaats in van Dirk Hoebeeck als CIO van de Dexia Groep. Dat De Frenne bedankt werd was al van midden juni bekend. Hij werd onmiddellijk vervangen door Janssens, een ex-ING’er die André Vanden Camp nog had meegenomen toen hij in november 2009 chief operating officer (coo) IT & Ops en lid van het directiecomité van de Dexia Groep werd. Het vertrek van De Frenne was nogal plots, maar niet verrassend volgens de vakbonden. Die stelden dat de organisatie en het personeel geleden hadden onder een “opeenvolging van slechte beslissingen en irrealistische doelstellingen”.

Er beweegt heel wat bij de ict-organisatie van Dexia. Alain De Frenne, ceo van het it-filiaal Dexia Technology Services, wordt ad interim vervangen door Danny Janssens. Peter Billiau neemt dan weer de plaats in van Dirk Hoebeeck als CIO van de Dexia Groep.

Dat De Frenne bedankt werd was al van midden juni bekend. Hij werd onmiddellijk vervangen door Janssens, een ex-ING’er die André Vanden Camp nog had meegenomen toen hij in november 2009 chief operating officer (coo) IT & Ops en lid van het directiecomité van de Dexia Groep werd. Het vertrek van De Frenne was nogal plots, maar niet verrassend volgens de vakbonden. Die stelden dat de organisatie en het personeel geleden hadden onder een “opeenvolging van slechte beslissingen en irrealistische doelstellingen”. Daarbovenop kwamen kostenbesparingen, met name in de testteams, waardoor de kwaliteit van de diensten zakte, evenals “weinig oordeelkundige beslissingen en irrealisatische doelstellingen” in bepaalde projecten, wat dan weer voor stress, frustratie en demotivatie zorgde.

André Vanden Camp spreekt veeleer van een verschil in visie over de langetermijnstrategie. Hij engageerde zich tegenover de bonden om de time to market te verbeteren en de kwaliteit op te trekken. Ook zal hij ervoor ijveren om de tevredenheid van het personeel en de (interne) klanten van Dexia Technology Services (DTS) te verbeteren. Voor het dagelijkse beheer van DTS werd Danny Janssens benoemd, die al lid was van het uitvoerend comité. Een definitieve opvolger voor De Frenne zou in oktober of november worden benoemd, zo verzekert Vanden Camp. DTS heeft 530 mensen in dienst, van wie tweederde in België werkt en eenderde in Luxemburg. Daarnaast werken er nog een honderdtal externen (er zal trouwens almaar minder beroep gedaan worden op bodyshopping).

De andere wijziging aan de it-top van de groep is de nakende benoeming (op 1 augustus) van Peter Billiau als CIO van de Dexia Groep. Hij volgt Dirk Hoebeeck op die in die functie sinds 2006 aan de slag was.

Hoebeeck begon zijn carrière bij Siemens en stapte in 1984 over naar het Gemeentekrediet dat in 1996 opging in Dexia. Hij was nadien nog it-manager van Anhyp, dat in 2000 overgenomen werd door Axa, en CIO van J. Van Breda & Co tot 2003. Daarna stapte hij over naar Dexia, waar hij instond voor de it-ontwikkeling en nadien benoemd werd tot CIO.

Peter Billiau van zijn kant begon zijn carrière in 1992 bij Barco, werkte nadien 1 jaar bij AMS in 1995 en werd vervolgens benoemd als senior manager bij Proximus. Sinds 2007 was hij head of service operations bij Vodaphone UK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content