Te weinig Belgische cybersoldaten

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het aantal informatici dat de Belgische overheidssystemen moet verdedigen, is te beperkt. Dat zegt Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, in De Standaard.

Het aantal informatici dat de Belgische overheidssystemen moet verdedigen, is te beperkt. Dat zegt Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, in De Standaard.

Dat er dagelijks aanvallen zijn op de ict-systemen van ’s lands overheidsinstellingen is niks nieuws onder de zon. Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid, speelt die plaat nog eens af in De Standaard. “Dagelijks zijn er ettelijke aanvallen op de informatica van onze instellingen. Informatie over onze economische ontwikkeling, hoe we denken over de evoluties binnen de energiesector, onze militaire standpunten en ga zo maar door: stuk voor stuk zijn het zaken die voor andere inlichtingendiensten zeer interessant zijn.”

Problematischer echter is dat daar nauwelijks voldoende beveiligingsexpertise en -mankracht tegenover staat. “De Staatsveiligheid is verantwoordelijk voor de verdediging tegen aanvallen rond onder meer spionage en terrorisme, maar op dit moment staat het aantal informatici dat we hebben, niet in verhouding tot de dreiging”, vindt Winants.

Ook luitenant-kolonel Miguel De Bruycker van de militaire inlichtingendienst ADIV erkent in de krant dat Defensie en de verschillende overheidsdiensten op dit moment niet voldoende antwoord kunnen geven op de cyberdreiging. “Op dit moment lukt het al niet om de updates van programma’s zoals Acrobat Reader (voor pdf-teksten, red.) of Microsoft Office correct door te voeren. Daardoor laten we veel poorten open staan.” Ook aan de wetgevende kant schort er één en ander. “Een politieman kan van elke auto langs de straat de nummerplaat laten controleren, maar om een ISP-nummer te achterhalen, moet je een gerechtelijke toestemming vragen. Zo blijven we achterop hinken.” Ook zou er te weinig securitybewustzijn zijn bij de verschillende overheidsdiensten.

Winants en De Bruycker stellen hun hoop op de oprichting van een nieuw ‘Centrum voor Cyberveiligheid’, binnen dit en een jaar. Nu nog een politiek akkoord vinden…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content