Tech-ceo’s aan de top bij ‘Businessperson of the Year’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Fortune’s jaarlijkse lijst van de best presterende zakenlui wordt gedomineerd door ceo’s uit de ict- en internetwereld.

Fortune’s jaarlijkse lijst van de best presterende zakenlui wordt gedomineerd door ceo’s uit de ict- en internetwereld.

Zakenblad Fortune stelt zijn ‘2012 Businessperson of the year’ samen op basis van tal van factoren. Zo tellen de financiële resultaten mee (groei in winst en omzet), de aandelenkoers en de marktwaarde van het bedrijf. Maar ook minder ‘becijferbare’ elementen worden in de berekening verwerkt: strategische kunde, de kunst om fatsoenlijk een groot bedrijf te leiden, risico’s durven nemen en cultureel belang van het bedrijf (of de aangeboden oplossing). Dat laatste verklaart waarom ook Jack Dorsey van Twitter en betalingsdienst Square op de lijst staat (plaats 48).

Opmerkelijk is dat de technologiesector erg sterk vertegenwoordigd is. Het merendeel van de ceo’s in de top 10 werkt voor een technologiebedrijf. Plaats 1 is voor Jeff Bezos van Amazon, die een extra pluim krijgt voor de risico’s die hij durft te nemen. Tim Cook van Apple staat op de tweede plaats. Het duo Brian Roberts (van kabelbedrijf Comcast)/Steve Burke (van mediareus NBCUniversal) bezet plaats 3. Verder in de top 10: John Donahoe van eBay (4), Oh-Hyun Kwon van Samsung (5), Larry Page van Google (6) en Ajay Banga van Mastercard (8). Die laatste wordt overigens geprezen voor zijn pogingen om de wereld van de mobiele betalingen open te breken.

Andere technologietoppers in Fortune’s lijst zijn onder meer Larry Ellison van Oracle (14), Barry Diller van online reizengigant Expedia (20), Stephen Luczo van Seagate (21) en Ginni Rometty van IBM (22). Ook Zach Nelson van cloud-erpbedrijf Netsuite (33), Jim Biozos van Verisign (34) en Marc Benioff van Salesforce.com (35) worden eervol vermeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content