Technologiebedrijven vragen verlenging crisismaatregelen bedienden

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een derde van de technologiebedrijven heeft dit jaar al gebruikgemaakt van de crisismaatregelen voor bedienden.

Een derde van de technologiebedrijven heeft dit jaar al gebruikgemaakt van de crisismaatregelen voor bedienden.

Dat blijkt uit een enquête van werkgeversfederatie Agoria bij 337 bedrijven. Zestig procent geeft aan ook volgend jaar nog een beroep te willen doen op deze systemen. “Het is dus van groot belang dat de aangekondigde verlenging voor 2010 snel wordt behandeld in de bevoegde organen”, zo vraagt de federatie van de technologische industrie.

Van de ondernemingen die de crisismaatregelen hebben toegepast, voerde bijna 60 procent tijdelijke werkloosheid voor zijn bedienden in, deed ongeveer 20 procent een beroep op tijdskrediet en voerde 10 procent arbeidsduurvermindering door. De andere 10 procent combineerde meerdere maatregelen.

Een niet-verlenging zou aanzienlijke gevolgen hebben, zo blijkt ook uit de enquête. 42 procent geeft aan dat dit een ernstige impact zou hebben op de werkgelegenheid in de onderneming. Veertien ondernemingen vrezen voor hun voortbestaan.

Minister van Werk, Joëlle Milquet, heeft rond de verlenging van deze maatregelen enkele dagen geleden het advies gevraagd van de Nationale Arbeidsraad (NAR). De technologiefederatie vraagt dan ook dat de NAR dit dossier snel behandelt. Daarbij is het volgens Agoria aangewezen ook een aantal criteria te verfijnen.

“Er moet nu snel duidelijkheid komen over de verlenging van de crisismaatregelen”, zo besluit Agoria. “Dat biedt de bedrijven een perspectief in een periode waar het water hen tot aan de lippen staat en er snel moet worden beslist over het in dienst houden van personeel.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content