Telecom uit de gratie als aantrekkelijke werkgever

De telecomsector verliest fors pluimen als aantrekkelijke werkgever. Ook informatica en consultancy kent sinds drie jaar een lichte terugval. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het uitzendbureau Randstad bij 10.000 Belgen.

De telecomsector verliest fors pluimen als aantrekkelijke werkgever. Ook informatica en consultancy kent sinds drie jaar een lichte terugval. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het uitzendbureau Randstad bij 10.000 Belgen.

Telecommunicatie stond vorig jaar nog op nummer vijf als aantrekkelijke sector en zakt dit jaar naar de tiende plaats. “Het is duidelijk dat de herstructureringen, fusies en massale ontslagen hun tol eisen,” meent Randstad woordvoerder Jacques Hermans die zelf ook geruime tijd werkzaam was bij Alcatel Bell in Antwerpen. De it- en consultancy sector blijft op de vierde stek in de rangschikking, maar kent sinds 2005 een lichte achteruitgang. Alleen kaderleden vinden it en consultancy het aantrekkelijkst, op de farmasector na. Jongeren tot 25 jaar zetten het it-segment op de derde plaats. Opvallend trouwens dat Franstaligen deze sector vaker aankruisen dan Nederlandstaligen. It en consultancy scoort minder goed als het gaat om de werksfeer, jobinhoud en het evenwicht tussen werk en privéleven.

De steekproef vond plaats bij 10.000 Belgen van 18 tot 65 jaar en peilde naar de aantrekkelijkste werkgever op basis van tien criteria zoals werksfeer, lonen, opleidingen en toekomstperspectiven. Er werden 160 ondernemingen weerhouden. De farmaceutische sector blijft het aantrekkelijkst en scoort op negen van de tien criteria het best. Glaxo SmithKline haalde trouwens de Randstad Award binnen. In de top tien van de Nederlanstaligen is Barco de enige it-speler (8ste plaats). Bij de Franstaligen valt geen enkel ict-bedrijf in de eerste tien. Wel opvallend is dat de ruimtevaart hier het hoogst scoort. Wallonië heeft dan ook een vrij sterk ontwikkelde satellietindustrie, onder andere in Charleroi met het Thales Alenia Space ETCA, een vroegere afdeling van Alcatel-Lucent.

De meest aantrekkelijke sectoren in België (score op 5)

Farmaceutica 3,18Media 2,97Banken-verzekeringen 2,88Informatica-consultancy 2,85Metaalbewerkende nijverheid 2,74Bouw-installatie-energie 2,73Electronica 2,73Auto-onderdelen 2,69Niet-metaal 2,67Telecom 2,65

Bron: Randstad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content