Telewerk bij de federale overheid zit in de lift

Steeds meer federale ambtenaren werken af en toe thuis.

Steeds meer federale ambtenaren maken van de mogelijkheid gebruik om (af en toe) thuis te werken. Het aantal telewerkers bij de federale overheid is op vijf jaar tijd meer dan vervijfvoudigd.

Dat blijkt uit cijfers die senator Bert Anciaux (sp.a) bij de regering opvroeg. Ook bij de overheidsbedrijven Bpost en Belgacom neemt het telewerk toe.

In 2007 konden bijna 500 federale ambtenaren thuiswerken. Vorig jaar is dat aantal al opgelopen tot meer dan 2.700. Algemene richtlijnen over wie wanneer in aanmerking komt, zijn er niet. De departementen staan zelf in voor de organisatie van hun werkprocessen. De verschillen tussen de diverse departementen en diensten zijn dan ook groot: bij de FOD Sociale Zekerheid zijn er al 40% telewerkers, bij Buitenlandse Zaken zijn dat er nog geen vier procent.

Bij Bpost kan een deel van het personeel in de centrale en ondersteunende diensten maximum vijf dagen per maand telewerken. Momenteel zijn er 300 personeelsleden die telewerken, Bpost breidt de mogelijkheid verder uit.

Bij Belgacom mogen ongeveer 2.000 personeelswerken telewerken, zij het niet bij hun thuis. Zij kunnen terecht in één van de 25 satellietkantoren, waardoor ze de verplaatsing naar Brussel niet hoeven te maken. De bezettingsgraad van die satellietkantoren bedraagt momenteel 60 procent.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content