Tien procent minder ICT-studenten

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Afgelopen week begonnen iets meer dan 2400 generatiestudenten aan een ict-opleiding aan een Nederlandtalige hogeschool of universiteit. Dat is bijna 10 procent minder dan vorig jaar.

Afgelopen week begonnen iets meer dan 2400 generatiestudenten aan een ict-opleiding aan een Nederlandtalige hogeschool of universiteit. Dat is bijna 10 procent minder dan vorig jaar.

De cijfers zijn afkomstig van de federatie voor de technologische industrie Agoria. Die bevroeg enkel de Vlaamse hogescholen en universiteiten naar het aantal generatiestudenten in de ict-gerelateerde richtingen.

In 2009 kozen nog 2650 jongeren voor een ict-opleiding. De voorbije jaren leek er een telkens een stijging te zijn. “Die stijgingen waren nodig, want het aantal inschrijvingen kende bij de start van het academiejaar 2005-2006 een absoluut dieptepunt met slechts 2200 ict-studenten. Dit jaar daalt het aantal studenten jammer genoeg weer sterk”, stelt Christian Vanhuffel, directeur van de ict-sector bij Agoria.

Vanhuffel wijst nogmaals op het tekort aan ict’ers op de Belgische markt. De crisis milderde de problematiek de voorbije jaren een beetje, maar volgens Vanhuffel is de vraag dit jaar weer sterk de hoogte in gegaan. “Zonder geschoolde medewerkers wordt het voor de Belgische ondernemingen moeilijker om stand te houden in de internationale concurrentie en lastiger om investeerders aan te trekken.”

Agoria wil dat er maatregelen genomen worden door Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. “Het middelbaar onderwijs moet een radicale omslag maken. In plaats van enkel ict te gebruiken in de ict-les moet in heel het lessenpakket ict zo veel mogelijk worden geïntegreerd. Dus geen lessen over ict, maar lessen met ict. Sommige middelbare scholen doen dat al, maar ze zijn nog met te weinig.” Zelf blijft Agoria ook campagnes voeren om jongeren warm te maken voor ict-jobs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content