Tips voor de CIO van morgen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vandaag de dag moet de cio meer een zakelijk leider dan een technocraat zijn, vindt John Mahoney, vice-president en research director van Gartner.

Vandaag de dag moet de cio meer een zakelijk leider dan een technocraat zijn, vindt John Mahoney, vice-president en research director van Gartner.

De rol van de cio bestaat er voornamelijk in het change management binnen het bedrijf of de organisatie mee vorm te geven. Zijn functie veronderstelt veeleer de beïnvloeding van het beleid dan leiding geven aan de hand van dwingende richtlijnen. De cio moet kortom goed nadenken over de verdere evolutie van zijn loopbaan en kiezen tussen een zuiver it-profiel dat gericht is op de continue verbetering van de werking van it of een opening naar de business. “De cio moet in de eerste plaats streven naar een hoge mate van zelfkennis en duidelijk zijn sterktes en verwachtingen onderkennen. Vervolgens moet hij een diepgaand inzicht verwerven in de business om goed te begrijpen wat de gebruikers van de technologie verwachten. Op die manier moet hij ook geloofwaardigheid verlenen aan de it”, zegt Mahoney.

Hij raadt de cio van morgen aan een goed evenwicht te vinden tussen het operationele en de transformatie van het vakgebied door zich te focussen op vijf elementen: een duidelijke ‘value proposition’ voor de it uitdokteren; nog meer aandacht schenken aan de architectuur in brede zin (data, processen, infrastructuur enz.); het besluitvormingsproces en het deugdelijk bestuur versterken; mikken op nieuwe competenties (door eventueel voor nieuwe profielen te kiezen); en een helder sourcingbeleid opstellen (cloud computing, partnerships enz.).

Het blijft daarbij de vraag of een ‘zakelijke cio’ dingen als cloud computing zal begrijpen die volgens Gartner tot de top van de ‘Technologies You Can’t Afford to Ignore’ behoren.

Goed nieuws voor de cio is dan weer dat zijn gemiddelde levensduur tegenwoordig 4,3 jaar bedraagt tegen 2,9 jaar tien jaar geleden, aldus nog Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content