Uittocht MySQL-top

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De open source database MySQL zag vorige week op één dag twee toplui vertrekken, in casu voormalig ceo Marten Mickos en medestichter Michael ‘Monty’ Widenius.

De open source database MySQL zag vorige week op één dag twee toplui vertrekken, in casu voormalig ceo Marten Mickos en medestichter Michael ‘Monty’ Widenius.

Ongeveer een jaar na de overname van MySQL door Sun is zo de hele voormalige top van de open source databaseproducent vertrokken, want medestichter David Axmark verliet Sun al eind vorig jaar. Karen Tegan Padir, vice-president MySQL & Software Infrastructure group, heeft als topvrouw de verantwoordelijkheid voor MySQL.

Uit de commentaren van de vertrekkers blijkt dat zelfs een ‘open’-gericht bedrijf als Sun Microsystems voor ‘pur sang’ open source liefhebbers teveel ‘bureaucratie’ en ‘regeltjes’ meebrengt. Voor ex-ceo Mickos was het ook zijn “liefde om de top beleidsman te zijn”, terwijl voor Widenius allicht de onvrede met het uitbrengen van een al te ‘buggy’ MySQL 5.1 doorwoog. Er werd wel uitdrukkelijk gesteld dat het vertrek niets te maken had met de bedrijfsresultaten van MySQL, die nog steeds in stijgende lijn gaan.

Op de recente Free & Open Software Developers European Meeting (FOSDEM) 2009 in Brussel plaatste Sun’s Kaj Arno, v-p Community Relations en Ambassador to Sun voor MySQL, een en ander in verband. Hij verwacht dat MySQL “nog meer in Sun zal worden geïntegreerd, maar zonder zijn ziel te verliezen. Er zullen veranderingen komen, maar ten goede.”

In die context polste hij de aanwezigen naar hun verlangens en verzuchtingen, die overweldigend te maken hadden met kortere ontwikkelingscycli. De vorige ‘major release’ – 5.0 – dateert dan ook al van 2005, met 5.1 pas eind 2008. Snellere cycli werden duidelijk verkozen boven ‘meer features’, wat allicht meer ruimte laat voor initiatieven als OurDelta (een open source project met uitbreidingen voor MySQL inzake ‘application performance’, onderhoud en ’troubleshooting’).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content