Uitvinder van de chipkaart overleden

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Roland Moreno is overleden op 66-jarige leeftijd.

Roland Moreno, een self made electronicus en uitvinder van de chipkaart, is overleden op 66-jarige leeftijd.

Geboren in 1945, in Caïro, was Roland Moreno van jongsaf geïnteresseerd in technologie en hij omschreef zich dan ook veeleer als ‘uitvinder’. In 1974 nam hij een eerste octrooi op wat vervolgens de chipkaart werd. Het basisoctrooi heeft het over een draagbaar voorwerp met geheugen, voorzien van een databescherming en een systeem voor het controleren van paswoorden. Dit en latere octrooien werden ondergebracht bij zijn bedrijf Innovatron, opgericht in 1972 voor “de verkoop van ideeën”. Later zal dit bedrijf onder meer merknamen voor bedrijven en producten verkopen, op basis van een vroegere uitvinding van Moreno, de Radoteur (een systeem voor het automatisch genereren van woorden). Moreno’s indee voor de chipkaart lag aan de basis van een bijzonder breed spectrum aan producten, gaande van bankkaarten tot sim-kaarten. Vandaag legt Innovatron zich toe op onder meer de verkoop van licenties rond contactloze chipkaarten.

De carrière van Moreno kan overigens als kleurrijk worden omschreven, beginnend met een reeks baantjes (ook bij tijdschriften) tot de oprichting van zijn bedrijf. Later schreef hij ook een paar boeken, waaronder ‘Théorie du bordel ambiant’ (inclusief een laatste versie als ‘Victoire du bordel ambiant’) waarin hij de theorie achter zijn Radotuer uitlegt.

In een artikel in L’Express wordt Moreno onder meer geciteerd als zou hij de oplossing voor de chipkaart “in een droom tijdens zijn slaap” hebben gevonden. Hij omschreef zichzelf als “een luierik” met “een lage productiviteit”, “een zittend leven en verstrooid. Ik heb ongetwijfeld trekjes van ‘professeur Nimbus’!” [een populaire stripfiguur in Frankrijk, een ietwat verstrooide en en excentrieke wetenschapper].

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content