Ursula Dongmo: “Natuurlijk wil ik een leidinggevende positie bereiken”

© Emy Elleboog

Ursula L-J Dongmo is een vrouw die van aanpakken weet. Met haar team waakt ze over de services bij ING, maar haar ambities kennen geen grenzen. “Ik ben nooit tevreden, het kan altijd beter”, aldus onze kersverse Young ICT Lady of the Year.

Ze is dertig en supervisor van het end-to-end service monitoring team bij ING. Dat wil zeggen dat haar team alle services die de bank aanbiedt aan klanten in de gaten moet houden. Dat gaat van bugs in de code tot mogelijke aanvallen of vreemd gedrag van een applicatie. “Zodra we afwijkend gedrag zien reageren we. Zo voorkomen we incidenten die een impact kunnen hebben op de bank zelf.”

Dongmo studeerde af in 2009 aan de Faculté Polytechnique de Mons en bleef nadien twee jaar onderzoek doen voor een doctoraatsthesis. Nadien ging ze via een consultancybureau in de banksector en sinds november 2013 werkt ze voor ING.

Hoe belandde je van universitair onderzoek in de banksector?

Ursula Dongmo: “Ik wou graag meer in it doen. Mijn passie ligt bij het programmeren van software, dus ging ik op zoek naar een job als software engineer. Via een consultancybedrijf kon ik tegelijk ook internationaal ervaring opdoen, en dat was in de banksector. Ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om zowel in de banksector te zitten en toch ict-experte te zijn.”

“In die job kreeg ik veel kennis over bankfunctionaliteiten, het was bovendien erg leuk en het is een sector waar je kan groeien. Toen heb ik besloten dat ik naar een grotere bank wou met een grote it-afdeling.”

It mag niet enkel een afdeling zijn die software ontwikkelt en niet begrijpt waarom ze iets doet

Wat maakt it-ontwikkeling in een bank interessant?

Dongmo: “Je krijgt veel kennis over hoe een bank werkt. It mag niet enkel een afdeling zijn die software ontwikkelt en niet begrijpt waarom ze iets doet. Misschien is dat in bepaalde sectoren ook wel, maar hier moet je goed beseffen welke functionaliteit je moet leveren aan je klant. Dat wil zeggen dat je moet beseffen hoe je iets op een bepaalde manier ontwikkelt.”

“Dat zit ook in de strategie van ING. Customer centric: begrijpen, ook in it, wat we doen voor klanten. Hoe ervaart de klant het, hoe makkelijk is het voor hen? Maak je het te complex, dan is het niet goed genoeg. Zonder die focus geraak je zelfs met het beste softwareteam nergens.”

Als supervisor stuur je zelf een team aan. Is dat makkelijk op jonge leeftijd?

Dongmo: “Mijn overstap naar ING verliep via Ormit, een bedrijf dat zich toelegt op talent management. In samenwerking met het bedrijf volgde ik daar een leadership development program waarbij een vijftiental mensen twee jaar lang intensieve coaching en training rond management kregen. Dat zorgt er mee voor dat je al van bij de start een team kan leiden.”

“Ik weet ergens wel dat ik er voor in de wieg gelegd ben, maar het zijn wel skills die je moet ontwikkelen en dat heeft me zeker geholpen. Vandaag is er nog steeds coaching. ING kent mijn ambitie, ze weten waar ik naartoe wil. Makkelijk is dat nooit, maar je leert en dat is er geweldig aan.”

Een jurylid zei na de verkiezing “Ze kwam binnen, ze zei dat ze ging winnen en twee uur later moesten we haar gelijk geven.” Is die zelfzekerheid er altijd geweest?

Dongmo: “Ik denk dat het deels uit mijn ingenieursstudies komt. Daar zijn weinig vrouwen dus je komt in een zeer door mannen gedomineerde wereld, waardoor mensen vaak denken dat het een wereld voor mannen is en dat is niet het geval. Dat maakt dat je als vrouw voor jezelf moet opkomen en een mindset moet ontwikkelen om te zeggen ‘Hey, ik ben hier ook’. Je moet jezelf in zelfvertrouwen wentelen om te beseffen dat je het even goed kan als een man. Op die manier ga je er elke dag voor. Ja ict is een door mannen gedomineerde wereld, maar ik weet dat ik de kennis, competenties, achtergrond en ervaring heb, dus ik geloof in mijn capaciteiten en in wat ik wil bereiken.”

Is dat vandaag nog altijd nodig?

Dongmo: “Op school was het moeilijker. Op dat moment kende ik het bedrijfsleven nog niet goed dus je bent soms wel onzeker en als je dan toont dat je zeker van je stuk bent als vrouw dan valt er al veel weg. Maar bij ING merk ik zelf geen verschil in hoe mannen en vrouwen worden behandeld, er zijn me nooit verantwoordelijkheden geweigerd ten voordele van een man. Het gaat er om hoe je bent in je job en hoe graag je iets wil.”

Je mag nooit tevreden zijn

“Maar het blijft voor mij wel belangrijk om voor jezelf te zeggen ‘je bent even goed als een ander’. Wandel met die instelling een kamer binnen en het lukt. Wandel je onzeker binnen, dan wijs je anderen zelf die ‘fout’ en dan ga je dat net meer tonen.”

Ben je buiten het werk ook met technologie bezig?

Dongmo: “Ja! Ik kan niet leven zonder technologie, ik snap zelfs niet dat ik het vroeger wel kon. Mijn iPhone 6 was een paar weken in herstelling en kreeg het nu al moeilijk omdat ik het met een kleiner scherm moest doen. Als digital native volg je die trends gewoon omdat het je leven zoveel makkelijker maakt. Maar ik tweak ook mijn telefoons.”

Dan had ik je eerder met een Android dan een iPhone verwacht.

Dongmo: “Ik ben een Apple fan. Je moet natuurlijk eerst een jailbreak uitvoeren maar ik ga regelmatig online op zoek naar manieren om nieuwe dingen toe te voegen. Het is ook een beetje een uitdaging, alles bij Apple is zo gelocked dat je het net graag wil openbreken.”

Je bent nu een jaar lang Young ICT Lady of the Year. Wat mogen we van jou verwachten in het komende jaar?

Dongmo: “Veel! Ik wil zo veel mogelijk tonen aan jonge mensen, zeker vrouwen, wat je kan verwezenlijken in IT. Ik wil op jobbeurzen en universiteiten tonen wat kan door hen mijn verhaal te vertellen. Bij ING is er een interne wedstrijd, de Golden Lions, eigenlijk zou het mooi zijn om daar ook een ICT Woman of the Year te verkiezen. Het zou zelfs in alle grote bedrijven mogen. Dan kunnen we de winnaressen meteen afvaardigen jaar She Goes ICT (lacht)!”

Dit is slechts een stuk van een langer interview dat eerder al in de printversie van Data News verscheen. Wil u verder lezen, dan kan u terecht in onze abonneesectie of op papier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content