Verkoop Nokia levert Elop miljoenen op

Het lijkt er op dat de ceo van Nokia er meer baat bij heeft dat het bedrijf goedkoop wordt verkocht aan Microsoft, dan dat het op eigen kracht doorgaat.

Het lijkt er op dat de ceo van Nokia er meer baat bij heeft dat het bedrijf goedkoop wordt verkocht aan Microsoft, dan dat het op eigen kracht doorgaat.

Elop krijgt 25 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) bonus, die komt verder uit een afspraak uit 2010 voor wanneer de telefoonafdeling van het bedrijf zou worden verkocht. Een echte ontslagbonus is het niet want Elop verhuist mee naar Microsoft waar hij de telefoonafdeling gaat leiden. Microsoft betaalt bovendien zeventig procent van het bedrag, staat te lezen in de documenten van de algemene vergadering.

De hoge som doet vermoeden dat het voor Elop interessanter was om Nokia’s telefoonafdeling verlies te laten draaien, met het oog op een vlotte verkoop, dan om het bedrijf terug op de rails te zetten.

In Finland is er intussen veel commotie ontstaan over de bonus die Elop krijgt. Maar tegelijk zijn er flink wat onduidelijkheden in het verhaal. Zo vraagt Forbes zich af of de raad van bestuur Elop in 2010, al dan niet bewust, een enorme incentive heeft gegeven aan Elop om het bedrijf te laten slabakken.

Elop stapte in 2010 over van Microsoft naar Nokia. Kort nadien schreeft hij een memo die uitlekte en waarin hij de stopzetting van Symbian, Nokia’s eigen besturingssysteem, aankondigde om volledig de kaart van Microsoft te trekken. Dat zorgde er voor dat de verkoop van Symbians instortte en Nokia nog meer in de problemen kwam. Tegelijk stellen critici al langer de vraag of Elop geen Trojaans paard is die als enige doel had om Nokia naar Microsoft te loodsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content