Voorzitter en ondervoorzitter Belgische dronevereniging stappen op

© BELGA

Koen Meuleman, de voorzitter van BeUAS, legt zijn mandaat neer. Uit een interne mail blijkt dat het blijft rommelen bij de dronevereniging.

Meuleman was sinds de zomer van 2014 voorzitter van de Belgian Federation of Unmanned Aircraft Systems, de Belgische sectorvereniging van dronebedrijven. In dat opzicht was hij het aanspreekpunt voor de sector en werkte hij mee aan de wetgeving voor onbemande vliegtuigen.

Maar het rommelt binnen de organisatie, zo blijkt uit de ontslagmail van Meuleman die Data News kon inkijken. “De voorbije 2 maanden werd de houding van een aantal bestuurders mijns inziens eerder ingegeven door eigenbelang, dan het belang van de sector te verdedigen”, klinkt het.

Ook ondervoorzitter Jürgen Verstaen bevestigt aan Data News zijn vertrek. Al geeft hij aan dat hij vooral opstapt om meer te kunnen focussen op zijn eigen bedrijf. Op de uitspraken van Meuleman geeft hij geen commentaar.

Belangenvermenging

Meuleman heeft het in zijn mail over verwijten van partijdigheid en belangenvermenging, maar ook dat bestuurders op eigen houtje met het kabinet van Galant onderhandelden over het KB rond de dronewetgeving. Nadat werd beweerd dat het kabinet niet meer met hem wou onderhandelen, wat, volgens diezelfde mail, zou zijn ontkent door het kabinet.

“Deze feiten, samen met enkele andere gebeurtenissen en de houding van enkele leden binnen de raad van bestuur hebben er mij dan ook toe doen besluiten dat ik onder dergelijke omstandigheden niet langer kan functioneren.” Aldus Meuleman in zijn ontslagmail.

Voor- en tegenstanders

Meuleman verblijft momenteel in het buitenland en was nog niet bereikbaar voor commentaar. Onze redactie ontvangt, afhankelijk van de bron, wisselende verklaringen over het ontslag. Zo zegt één van hen dat Meuleman vaak voor het conflict koos wat de sectorvereniging vaak niet ten goede kwam. Net daarom zijn sommige bestuurleden op eigen houtje gaan onderhandelen met het kabinet van Galant.

Maar anderen volgen de versie van Meuleman. Zo klinkt het uit een andere bron dat Meuleman weliswaar niet altijd de makkelijkste is, maar dat hij wel degelijk de hele sector wil vertegenwoordigen. Anderen zouden die positie hebben willen ondermijnen om vooral hun eigen (bedrijfs)belangen door te drukken. Ongeacht welke versie het meest met de realiteit strookt is het duidelijk dat de sectorvereniging voor drones niet met één stem of visie spreekt.

De dronewetgeving zelf is intussen klaar. Na opmerkingen van Europa eind december is het voorstel aangepast, onder meer met een extra categorie. De bedoeling is dat de wet deze lente van kracht is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content