Vrouwen in IT nog altijd slechter betaald dan mannen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan in de it-sector, ook in België. In Groot-Brittannië is die kloof zelfs het grootste van alle sectoren. Het Britse Silicon.com citeert uit een recente studie van het Chartered Institute of Management (CMI). Die stelt dat er een verschil is van 17.736 pond (21.669 euro) tussen het loon van mannen en vrouwen in de Britse it-sector. Vrouwen krijgen er gemiddeld 32.751 pond (40.013 euro) per jaar, mannen 50.487 pond (61.682 euro).

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan in de it-sector, ook in België. In Groot-Brittannië is die kloof zelfs het grootste van alle sectoren.

Het Britse Silicon.com citeert uit een recente studie van het Chartered Institute of Management (CMI). Die stelt dat er een verschil is van 17.736 pond (21.669 euro) tussen het loon van mannen en vrouwen in de Britse it-sector. Vrouwen krijgen er gemiddeld 32.751 pond (40.013 euro) per jaar, mannen 50.487 pond (61.682 euro).

In het lagere segment is het verschil kleiner. De kloof wordt groter naarmate mannen en vrouwen doorgroeien naar hogere functies binnen het bedrijf. En hoewel het loon van vrouwen sneller aangroeit dan bij de mannen, zou het nog 63 (!) jaar in beslag nemen vooraleer het loon gelijk zou zijn.

Bij het CMI stellen ze dat de it-sector ervoor moet opletten de indruk te creëren dat vrouwen er niet welkom zijn. Dat zou de problemen enkel versterken en getalenteerde mensen wegjagen. Overigens is de laagste loonkloof in Groot-Brittannië te vinden bij de ingenieurs, toch een sector die niet zo ver staat van de ict-wereld.

En bij ons?

Naar aanleiding van het Britse onderzoek gingen we eens kijken hoe België ervoor staat. De voorbije 4 jaar is hier in het voorjaar het Loonkloofrapport gepubliceerd, zo ook dit jaar. Het rapport van 2010 gebruikt cijfers uit 2007. Daaruit blijkt dat de grootste loonkloof tussen mannen en vrouwen te vinden is in de luchtvaartsector (35 procent).

Toch is het verschil ook schrijnend in de ict-gerelateerde sectoren. Op plaats 4 van de sectoren met de grootste loonkloof staat immers al de sector ‘vervaardiging van kantoormachines en computers’, met een verschil van 27 procent tussen mannen en vrouwen. Hoewel die (kleine) sector 23,8 procent vrouwen telt, zit daar geen enkele (!) vrouw in een leidinggevende functie.

Op plaats 8 staat de sector ‘vervaardiging van audio-, video- en telecommunicatieapparatuur’ met een genderkloof in de lonen van 22 procent. 21,8 procent van de sector is daar van het vrouwelijke geslacht. 3,25 procent van de leidinggevende functies wordt er bezet door een vrouw.

De grote sector ‘Informatica en aanverwante activiteiten’ (met ruim 29.000 mensen) hangt in de middenmoot. Daar is het verschil tussen het uurloon van mannen en vrouwen 14 procent. 20,5 procent van de werknemers is er een vrouw. 3,5 procent van de leidinggevende functies is in vrouwelijke handen.

Bij ‘post en telecommunicatie’ is de kloof 11 procent. Daardoor zit die sector bij de betere leerlingen van de klas. Ook het aandeel vrouwen in leidinggevende functies (6,3 procent van de functies) is ook groter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content