Werk-leertraject Switch2IT moet informatici aan job helpen

© iStock

Met Switch2IT slaan VDAB, Erasmushogeschool Brussel en Agoria de handen in elkaar voor een uniek werk-leertraject. Werkzoekenden worden via een combinatie van contactonderwijs (VDAB), afstandsleren (Erasmushogeschool Brussel), stage en werkplekleren opgeleid tot bachelor in de Toegepaste Informatica.

Het Switch2IT-programma start met een intensieve informaticaopleiding bij VDAB, gecombineerd met het eerste deel van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica aan de Erasmushogeschool Brussel.

Na dit voorbereidende traject van negen maanden gaan de cursisten op bedrijfsstage.

Het sluitstuk van de opleiding bestaat uit een viervijfdetewerkstelling van de cursist in een IT-bedrijf, gecombineerd met het behalen van het bachelordiploma in blended learning.

‘Bedrijven hebben het enorm moeilijk om hun ICT-vacatures in te vullen’, zegt Baudouin Corlùy, directeur ICT van Agoria, de federatie van bedrijven in de technologische industrie. ‘Agoria is dan ook heel enthousiast over het Switch2IT-programma.’

Uniek aan de opleiding is dat VDAB en Erasmushogeschool Brussel hun expertise bundelen om een programma op maat aan te bieden. ‘In Limburg loopt er al sinds 2012 een zeer succesvolle Switch2IT. Een topformule waarmee de partners ‘op maat’ tegemoetkomen aan de vraag van de arbeidsmarkt’, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB.

Het project vraagt een serieuze inzet van werkzoekenden en werkgevers. En omdat de cursist als junior-ontwikkelaar start, is ondersteuning op de werkvloer nodig. Hierbij kan een stage of IBO (individuele beroepsopleiding) uitkomst brengen. VDAB helpt bij het opstellen van het stage- of opleidingsplan en de opvolging van het leertraject. Er is ook een financiële compensatie voor de opleidingsinzet van de werkgever. (Belga/MI)

Partner Content