Wie volgt Steve Ballmer op?

Microsoft heeft twaalf maanden om een nieuwe ceo aan te duiden. Voor die topjob circuleren nu al veel namen. Onze redactie tipt tien namen voor de jacht naar de volgende baas van Microsoft.

Microsoft heeft twaalf maanden om een nieuwe ceo aan te duiden. Voor die topjob circuleren nu al veel namen. Onze redactie tipt tien namen voor de jacht naar de volgende baas van Microsoft.

In willekeurige volgorde:

Stephen Elop

De Ceo van Nokia maakte van het Finse bedrijf een trouwe partner van Microsoft. Elop werkte van 2008 tot 2010 al als hoofd Business Division voor Microsoft. Een terugkeer zou voor beide bedrijven een goede zaak zijn op mobiel vlak. Anderzijds heeft Elop Nokia nog niet terug op de rails gekregen.

Mark Hurd

De ex-ceo van HP is vandaag co-president bij Oracle. De ervaring bij die twee kan Microsoft een voordeel opleveren nu het meer richting devices & services wil gaan. Hurd moest bij HP aftreden omwille van een seksschandaal, maar niet omwille van slechte resultaten. Microsoft zou hem weer in een ceo-stoel kunnen trekken. Al is het niet uitgesloten dat hij liever zijn beurt afwacht om ooit hetzelfde te kunnen doen bij Oracle.

Marissa Mayer

Mayer werkte van 1999 tot 2012 bij Google waar ze verschillende topfuncties had. Sinds midden 2012 is ze ceo van Yahoo waar ze fel inzet op overnames om het bedrijf weer concurrentiëel te maken, wat haar stilaan lijkt te lukken. Wat in haar nadeel kan werken is haar jonge leeftijd (38) en bijgevolg ook beperkte ervaring als ceo

Sheryl Sandberg

De Coo van Facebook werkte van 2001 tot 2008 voor Google waar ze vicepresident Global Online Sales & Operations was. Een pittige vrouw met voldoende politieke connecties die de interne veranderingen bij Microsoft kan stimuleren. Nadeel: Geen ceo-ervaring en mogelijk zit ze liever bij het jonge en hippe Facebook dan bij het oudere Microsoft.

Eric Schmidt

De voormalige ceo van Google (vandaag actief als voorzitter) maakte van de zoekgigant een van de belangrijkste bedrijven ter wereld. Voorheen was hij ceo van Novell. Schmidt kan een indrukwekkende track record voorleggen, al lijkt het ons tegelijk onwaarschijnlijk dat Schmidt Google helemaal zou verlaten voor concurrent Microsoft.

Ursula Burns

Deze topvrouw staat sinds 2009 aan het roer bij Xerox en heeft ruim 30 jaar ervaring bij het bedrijf. Tegelijk kan die lange staat van dienst bij één bedrijf ook een nadeel vormen in de selectie.

Carly Fiorina

Stond van 1999 tot 2005 aan het hoofd van HP, dat onder haar leiding Compaq overnam. Voorheen werkte ze bij AT&T en Lucent (vandaag Alcatel-Lucent). De laatste jaren is ze vooral actief bij de Amerikaanse Republikeinen. Nadeel: is vandaag niet meer rechtstreeks actief in de technologiesector.

Paul Maritz

De ceo van Pivotal leidde van 2008 tot 2012 VMware en werkte van 1986 tot 2000 voor Microsoft waar bij de ontwikkeling van Windows en internet Explorer overzag. Ervaring binnen en buiten Microsoft maakt zijn profiel interessant voor het bedrijf.

Interne kandidaten?

Kevin Turner

De Chief Operating officer van Microsoft had al ruim 20 jaar ervaring bij retailgigant Wal-mart waar bij onder meer cio was. Sinds 2005 werkt hij voor Microsoft als coo. Intussen zit hij ook in het senior leadership team van het bedrijf.

Tony Bates

De executive vicepresident Business Development en Evangelism bij Microsoft werkte rum veertien jaar voor Cisco vooraleer hij in 2010 ceo van Skype werd. na de overname bleef hij bij Microsoft. Opmerkelijk: de naam van Bates circuleert al een tijdje als mogelijke opvolger voor Ballmer.


Overgangs-ceo?
De Seattle Times brengt een interessante suggestie naar boven. De krant noemt Paul Maritz als de vanzelfsprekende kandidaat, hetzij maar voor enkele jaren. Dat moet de veertiger Satya Nadella klaarstomen voor de topjob. Nadella staat nu aan het hoofd van Microsofts Cloud en Enterprise Software Group en komt zeer charismatisch over.

CNBC laat management expert Jeffrey Sonnefeld aan het woord. Hij schuift T-Mobile CEO John Legere, ex-executive bij Dell en AT&T met uitstekende staat van dienst.

Volgens de Wall Street Journal gokken analisten momenteel op een outsider om de culturele verandering bij Microsoft door te voeren. Daarbij wordt onder meer Stephen Elop genoemd, maar ook Tod Nielsen, hoofd van Salesforce.com-afdeling Heroku en voormalig coo bij VMware met 12 jaar ervaring bij Microsoft. Ook Sanjay Jha passeert de revu. Deze ceo van Motorola Mobility verliet het bedrijf na de overname door Google in 2012.Tot slot noemt de krant ook Blake Irving, ceo van Go Daddy sinds begin dit jaar, 15 jaar ervaring bij Microsoft waarbij hij de global online services leidde. Voorheen was hij onder meer Chief product officer bij Yahoo.

Inforworld voegt aan bovenstaande namen tot slot nog Bill Veghte toe. Hij werkte 19 jaar lang voor Microsoft maar verliet het bedrijf in 2009 nadat steven Sinofsky en niet hij promotie kreeg. Sinofsky is intussen zelf opgestapt maar Veghte staat intussen aan het hoofd van HP Software waar hij volgens Infoworld is hij niet van plan daar te vertrekken.

Partner Content