Wim Roelandts draait een pagina om

Willem P. Roelandts (62), ongetwijfeld de meest gevierde Belg in Californië sinds hij in 1996 aan het hoofd van Xilinx kwam, treedt binnenkort af als ceo. Hij blijft wel voorzitter van de raad van bestuur.

Willem P. Roelandts, ongetwijfeld de meest gevierde Belg in Californië sinds hij in 1996 aan het hoofd van Xilinx kwam, treedt binnenkort af als ceo. Met zijn 62 jaar blijft hij wel voorzitter van de raad van bestuur.

Aangezien de Belgische ‘success stories’ op de internationale IT-scène eerder zeldzaam zijn – en dat is een understatement – willen we je nog even op het indrukwekkende traject van deze Bekende Belg wijzen. De man uit Lennik volgde een opleiding als industrieel ingenieur aan de technische hogeschool in Anderlecht alvorens hij in 1967 bij HP begon. Maar het is pas in 1975 dat zijn internationale carrière van start ging, toen hij de leiding van de nieuwe fabriek in Grenoble kreeg.

In 1983 begon het Amerikaanse avontuur. Eerst hield hij zich in Cupertino bezig met de R&D afdeling van de afdeling Information Networks, nadien nam hij hij er de dagelijkse leiding over. Verder opklimmend in de hiërarchie, werd hij achtereenvolgens vice-voorzitter en algemeen directeur van Network Systems Group tussen 1990 en 1992 en van de Computer Systems Organization tussen 1992 en 1996.

Na zijn aanstelling als ceo in 1996, liet hij het omzetcijfer van Xilinx fors de hoogte in gaan: van 560 miljoen naar meer dan 1,8 miljard dollar. De succesformule? Behalve een grote zorg om de bedrijfscultuur en het verzilveren van ieders competenties, heeft Wim Roelandts altijd de kaart van diversificatie getrokken: een politiek die de fabrikant van semiconductors toeliet om zich onder meer in de autoindustrie en de defensiemarkt in te planten.

Behalve zijn functies bij Xilinx, maakt hij tegenwoordig ook deel uit van de raad van bestuur bij Applied Materials. Hij zetelt ook voor 4 jaar als voorzitter van de raad van bestuur bij FSA (Fabless Semiconductor Association).

Partner Content