‘De inhaalbeweging van clouddiensten in België is eindelijk ingezet’

© Getty
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

“2020 wordt voor velen een scharnierjaar, waarbij de migratie naar de cloud tegelijk de motor voor de digitale transformatie wordt”, schrijft Kristof Van der Stadt.

De opmars van clouddiensten lijkt in ons land definitief ingezet. Of beter: de inhaalbeweging is eindelijk ingezet. Vooral het hybride model lijkt daarbij de boventoon te voeren.

Dat doet ook nadenken over de rol die integratoren zullen spelen. De consolidatie en overnames hebben ook in ons land gezorgd voor schaalvergroting. NTT nam Dimension Data over, Gfi kocht Realdolmen, Nextel werd ingelijfd door Telenet, Securelink kwam in handen van Orange nadat het ook al BKM kocht. Cegeka zoekt de extra schaal dan weer in het buitenland.

“Maar in een IT-wereld die alsmaar meer naar de cloud trekt, blijft lokale verankering en service bijzonder belangrijk, zeker in een kmo-land als België”, zei Bart Carbonez, managing director van Prodata mij onlangs. Hij heeft een punt. Het zijn nu vooral de Belgische eindklanten die aan zet zijn, kleur moeten bekennen en keuzes maken rond de public, private of hybrid cloud.

2020 wordt voor velen een scharnierjaar waarbij de migratie naar de cloud tegelijk de motor voor de digitale transformatie wordt. Benieuwd hoe die puzzel gelegd wordt. En of er in die puzzel, tussen de steeds groter wordende public cloud aanbieders, nog een stuk over blijft voor lokale datacenters en hostingbedrijven. “Wij zullen steeds meer het connectiviteitsknooppunt worden van SD-WAN’s (software defined netwerken) van de verschillende operatoren. Deze netwerken moeten onderling gekoppeld worden op neutraal terrein zoals het onze”, zei Laurens Van Reijen van LCL onlangs tegen mij. En ja, ook hij heeft een punt.

‘De inhaalbeweging van clouddiensten in België is eindelijk ingezet’

Begin deze maand liep ik zoals 350 andere IT-Belgen langs op het Gartner IT Symposium/Xpo. De analisten maakten er onder meer het punt dat organisaties die een hoog percentage van de IT-uitgaven aan de cloud besteden, in de toekomst zullen uitgroeien tot erkende digitale leiders. En dat het zaak is voor de CIO om zich meer dan ooit visibel te maken en duidelijk te maken dat hij of zij een brede, transformationele rol ambieert. Nog zo’n terecht punt.

Veel puntjes dus, en de grootste uitdaging voor CIO’s is en blijft om al die de puntjes te verbinden. Met potlood of stylus: dat laat ik in het midden. Maar dat de lijnen een wolkje zullen vormen, lijkt mij wel zeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content