Dit zijn de winnaars van de Data News Awards 2019
Uit een longlist van een paar honderd bedrijven selecteerde u als lezer een kleine veertig genomineerden. Met die lijst trok onze vakjury zich terug in het verborgene om al debatterend tot een consensus te geraken. De stemformulieren zijn intussen tot witte rook herleid en wat rest zijn de veertien verdiende winnaars van de Data News Awards for Excellence 2019.
Cloud Innovator of the Year: MICROSOFT
Amazon Web Services (AWS) is een pionier in cloud storage. De jury is positief over de elasticiteit van de diensten die het bedrijf aanbiedt. Ze zijn de jongste jaren ook merkelijk actief aanwezig in België. Amazon blijft ook onklopbaar qua prijszetting, maar beperkt zich vooral tot infrastructuur. Securityproblemen bij AWS traden in het verleden wel vaker op, al lag dat doorgaans aan een slechte configuratie bij de gebruiker: iets wat Amazon ondertussen beter aanpakt.
Salesforce is dan weer een pionier in cloudapplicaties (SaaS). Met SD Worx, Corona Direct, Engie en Securex bijvoorbeeld weet het bedrijf zich goed te verankeren in de Belgische economie.
Microsoft zet meer in op innovatie en flexibiliteit en is in zowat elk clouddomein actief. Het bedrijf integreert haar eigen aanbod sterk met cloudtoepassingen en weet zo ook bestaande niet-cloudklanten naar de cloud te trekken.
De jury is van oordeel dat de drie qua certificatie en compliance aan elkaar gewaagd zijn. Ze excelleren elk op andere vlakken, maar Microsoft gaat het breedst in haar aanbod en flexibiliteit. Volgens de jury heeft Microsoft ondertussen ook een succesvolle inhaalbeweging ingezet richting onder meer AWS. En dus gaat de award dit jaar naar Microsoft.
Runners-up:
AMAZON WEB SERVICES
SALESFORCE
Artificial Intelligence Innovator of the Year: ROBOVISION
IBM won vorig jaar deze categorie omdat er onder meer veel use cases rond Watson opdoken. Maar intussen is er maar weinig baanbrekends meer gebeurd. Samen met Google zijn ze voor de hand liggende spelers in deze categorie. Google zet net als IBM sterk in op machine learning en onder meer de ontwikkeling van algoritmes. Beide giganten gaan heel erg breed in hun AI-aanpak en -portfolio.
Robovision is de verrassende derde in deze categorie. Niet omdat het bedrijf niet relevant is rond AI, maar wel omdat het een pak kleiner is dan de andere twee mastodonten én volledig Belgisch is. Als Belgische start-up – of mogen we het al een scale-up noemen? – komt het wel sterk uit de hoek. Veel geld hebben ze (nog) niet opgehaald maar het bedrijf is wel meteen winstgevend en is actief tot in China en Mexico. Bij die laatste wordt de AI-technologie bijvoorbeeld ingezet in de Pepsico-fabriek van Dorito-chips. Dichter bij huis levert Robovision dan weer AI aan de productielijnen bij Audi. Het bedrijf – dat met CEO Jonathan Berte ook een veelgevraagd spreker in huis heeft – zet in op deep learning, de meest krachtige tak van AI. Het combineert Nvidia- hardware met een in huis ontwikkeld industrieel platform dat deep learning mogelijk maakt. Denk aan slimme beeldherkenning en acties die daaraan gekoppeld worden.
De jury is van oordeel dat Robovision de award verdient omdat ze in een sterkgroeiende markt zeer innovatief én meteen internationaal werken. Als relatief klein bedrijf slaagt het er zo in om toch tot bij de top horen.
Runners-up:
IBM
Customer Centric IT Company of the Year: TATA CONSULTANCY SERVICES
Opmerkelijke vaststelling: jullie stemden exact dezelfde bedrijven naar de top-3 als vorig jaar! Dat is extra opmerkelijk, omdat ze alle drie erg verschillende spelers zijn naar type klanten en de manier waarop ze hun klant centraal stellen. Delaware vertrekt in veel gevallen vanuit een ERP-benadering. Bij Telenet is dat vanuit een connectiviteitsaspect (telecom) maar het bedrijf combineert daar zowel B2C als B2B. En Tata Consultancy Services focust zich vooral op outsourcing en ICT-diensten voor met name multinationals en grote bedrijven in het enterprise segment.
Voor de jury is het duidelijk dat de klanttevredenheid bij alle drie hoog is. Iets wat gestaafd wordt door de resultaten van de tevredenheidsstudie van Whitelane Research die pas gepubliceerd werden. Delaware is daar een sterke nieuwkomer, op plaats 6. Telenet gaat er op vooruit en stijgt naar de derde plaats. TCS scoort net als vorig jaar de eerste plaats. Het is moeilijk om dit objectief te beoordelen, maar het feit dat TCS al jaren bovenaan de studie van Whitelane Research staat – zowel in de Belgische als Europese varianten – toont wel aan dat het bedrijf consistent is in haar kwaliteit en omgang met klanten en dus zeker deze award verdient.
Runners-up:
DELAWARE
TELENET
Belgian Startup Company of the Year: iREACHM
Drone4Care wil gespecialiseerd medisch transport (bloedstalen, organen, ander lichaamsweefsel, geneesmiddelen en farmaceutische producten) uitvoeren via drones. De start-up spreekt tot de verbeelding en kreeg veel stemmen, maar de dronevluchten zijn voorlopig enkel theorie omwille van de strenge regelgeving. Nog niet matuur genoeg dus voor een award, vindt de jury.
Helppr is een platform voor klusjes onder buren en past zo in de ‘deeleconomie’: burgers helpen burgers, omdat het hen allebei iets oplevert. Bij de Antwerpse start-up van François Gerard draait het om zorg voor hulpbehoevenden, ondertussen in Brussel, Antwerpen en Gent.
Maar de jury koos grotendeels toch voor iReachm omdat dat bedrijf al heel wat mooie klanten kan voorleggen, zoals Vanbreda, Worldline, Vaillant en Orange. De start-up werd trouwens ook al tot Digital Pioneer verkozen door ons zusterblad Trends. iReachm zit in de callcenteromgeving, maar dan vooral in voice assistants. “Wij nemen de telefoon op als u zelf niet bereikbaar bent”, was de slogan waarmee Peter Staveloz iReachm oprichtte in 2015. Ondertussen is het product verder ontwikkeld – met dank aan AI – en geëvolueerd tot een digitale persoonlijke assistent die bijvoorbeeld telefoontjes van nummers die u niet kent beantwoordt, of die u een samenvatting van een voicemail bezorgt.
Runners-up:
HELPPR
DRONE4CARE
IT Services Company of the Year: TATA CONSULTANCY SERVICES
‘IT Services’ gaat erg breed, en dat maakt het voor de jury moeilijk om objectief een speler te kiezen die er boven uit steekt. Uit de definitie van de categorie blijkt wel dat de focus vooral ligt op end-to-end diensten in het enterprise-segment. In de top-3 valt naast Fujitsu – de winnaar van vorig jaar – zeker de aanwezigheid van Tobania op, dat zich opwerpt als een partij die de digitale transformatie bij bedrijven helpt verwezenlijken, zowel qua technologie, processen als mensen. Fujitsu staat sterk in de Belgische overheid.
De jury is uiteindelijk het meest overtuigd van Tata Consultancy Services. Ze zijn niet erg luid qua marketing en communicatie, maar iedereen die ervaring heeft met hen is daar tevreden over. De kwaliteit is er ontegensprekelijk, aldus de jury. Dat TCS de jongste tijd meer en meer puur Belgische contracten binnenhaalt – waaronder recent nog NMBS – speelt zeker een rol in de keuze voor deze winnaar.
Runners-up:
FUJITSU
TOBANIA
Best ICT Product of the Year: HOLOLENS (MICROSOFT)
U stemde de Galaxy Fold van Samsung naar de top-3: dat was voor alle duidelijkheid voordat de lancering van het toestel uitgesteld werd. Het is duidelijk dat de opvouwbare smartphone tot de verbeelding spreekt en zonder twijfel een enorme innovatieve vooruitgang is. Maar nu Samsung de lancering uitstelt om mogelijke technische problemen verder te bekijken, ligt het voor de hand dat de jury het product niet meteen in aanmerking neemt.
De Matebook X Pro van Huawei krijgt lof omdat het een zeer innovatieve laptop is. Zaken als de connectie tussen smartphone en laptop, of de camera achter een knop, de vingerafdruksensor achter de startknop – meteen ingelogd na het drukken op de startknop – tonen dat Huawei inzet op innovatie en een mature markt zoals de pc-markt nog kan opschudden.
Toch kiest de jury voor de HoloLens 2 van Microsoft. Het toestel is de logische opvolger van de allereerste HoloLens maar focust vooral op de zakelijke markt. De HoloLens 2 wordt géén consumentengadget. Een jurylid vertelt over een Belgisch bedrijf dat ervaring heeft met allerlei VR/AR-headsets waarbij de HoloLens de sterkste indruk maakt. Use cases duiken ook stilaan op. Denk aan ondersteuning door een technieker vanop afstand. Of aan order picking in een magazijn. De HoloLens 2 doet dat bovendien met een hogere resolutie, wat voor sommige zakelijke toepassingen een noodzaak is. De HoloLens 2 is een nicheproduct, maar wel eentje waar Microsoft volop de zakelijke kaart trekt en een al zeer innovatief product nog beter maakt.
Runners-up:
GALAXY FOLD (SAMSUNG)
MATEBOOK X PRO (HUAWEI)
IoT Innovator of the Year: PROXIMUS
Deze award is voor leveranciers van oplossingen rond het Internet of Things (IoT). De door jullie gekozen top-3 bestaat uit erg verscheiden spelers in dit domein. ‘Empowering the Internet of Things in Belgium’ is de slogan waarmee Engie M2M naar de markt trekt. Engie M2M is de officiële Sigfox-operator in ons land: een netwerk met lage energieconsumpie en een groot bereik, wat het in principe ideaal maakt voor veel IoT-toepassingen. Het krijgt concurrentie van onder meer Proximus, dat een netwerk op basis van LoRa (wat staat voor long range, nvdr.) naar voor schuift, aangevuld met het bestaande M2M-aanbod op basis van 2G/3G/4G.
Rombit maakt dan weer dashboarding-oplossingen die integreren met IoT-devices. De IoT-oplossingen van het bedrijf situeren zich voornamelijk in smart enterprises, al heeft het bedrijf ook in smart cities al wel wat bewezen. Misschien hebt u wel al gehoord van de slimme parkeerverboden die de stad Antwerpen gebruikt? Die signalisatie met IoT-sensoren is een project van Rombit.
De jury roept uiteindelijk Proximus tot winnaar uit in deze categorie, omdat het bedrijf een totaalaanbod rond IoT aanbiedt dat verder gaat dan connectiviteit.
Runners-up:
ROMBIT
ENGIE M2M
Belgian Scale-up Company of the year: COLLIBRA
rie mooie Belgische successen bovenaan in deze categorie – al verschilt de schaal wel. Dat maakt Collibra in deze top-3 zowat incontournable als Scale-up Company of the Year. Voor wie het nieuws gemist heeft: Collibra slaagde er dit jaar in om als eerste Belgisch niet-beursgenoteerde technologiebedrijf hun waardering op te trekken tot 1 miljard dollar. Dat maakt van hen een zogeheten unicorn en dat is niét evident in onze contreien. Collibra is duidelijk nog niet ‘uitgegroeid’, het bedrijf focust volledig op B2B en heeft een indrukwekkend parcours afgelegd sinds de start in 2008 als spin-off van de VUB. Collibra levert bedrijven een softwareplatform voor het efficiënt beheren en ontsluiten van data. Tegelijk vergemakkelijkt het de controle op de kwaliteit en de correcte verwerking van die data.
In 2010 won Collibra trouwens nog de Start-up Company of the Year award bij Data News. En CEO Felix Van de Maele werd twee jaar geleden nog door de Data News redactie bekroond als ICT Personality of the Year.
Over Teamleader wil de jury trouwens geen slecht woord kwijt, maar het bedrijf zit wel met groeipijnen. Het moest onder andere enkele internationale kantoren sluiten. Ook alleen maar lovende woorden voor Doccle, dat binnen ons land aardig blijft verder schalen. Al is de constructie voor sommige juryleden wel moeilijk: Doccle is ontstaan vanuit een samenwerking tussen een aantal banken, sociale secretariaten en Telenet. De klanten zijn in zekere zin dus ook de partners.
Runners-up:
DOCCLE
TEAMLEADER
Mobile Innovator of the Year HUAWEI
Jarenlang ging deze award steevast naar Apple. Dat bedrijf werd door jullie ook dit jaar naar de top-3 gestemd, maar er schort volgens de jury toch iets aan de motor van het bedrijf. Apple kan ondanks een mooi marktaandeel de laatste jaren geen enorme innovatie voorleggen. Het is en blijft wachten op nieuwe producten of nieuwe productcategorieën die door een innovatief karakter een gigantische impact hebben op het marktlandschap. Ook dit jaar ontbreekt het daaraan bij Apple, meent de jury.
Samsung en Huawei zijn op dat vlak sterker aan elkaar gewaagd, onder andere met hun vouwbare smartphones. Beide bedrijven zijn in meerdere markten actief, maar daarbij is Huawei wel veel meer gefocust op mobile, onder meer met haar telecomapparatuur en 5G-technologie/onderzoek. Hoewel het bedrijf bijzonder veel beschuldigingen krijgt uit Amerikaanse hoek, blijft het wel populair en voor sommigen zelfs onmisbaar op de Europese telecommarkt.
De jury ziet in Huawei ook een voorbeeld van hoe de Chinese technologiesector en economie evolueert. Het draait bij heel wat Chinese bedrijven niet langer meer om het zo goedkoop mogelijk ‘kopiëren’ van bestaande technologie van concurrenten, maar om het creëren van eigen waarde via innovatie. Huawei investeert 15 procent van zijn jaaromzet in onderzoek en ontwikkeling. Dat komt neer op meer dan 15 miljard dollar dat vorig jaar alleen al naar R&D vloeide. Het zijn die inspanningen die nu vruchten afwerpen.
Runners-up:
APPLE
SAMSUNG
Telecom Company of the Year TELENET
Als er één awardcategorie is waar de genomineerden zelden verrassen, dan is het toch wel ‘Telecom Company of the Year’. En het is precies dat feit dat voor een stevige discussie binnen de jury zorgde. De jury is het er over eens dat er veel te weinig beweging in de markt zit. De drie grote telecombedrijven doen enerzijds elk enorm hun best, maar anderzijds er is ook te weinig concurrentie om grote verschillen te zien tussen hen.
Uit de discussie kwam enkele malen naar voor dat Proximus nogal vastgeroest is in hun werking wanneer het over B2B gaat. Puur in B2B wordt Orange eerder matig onthaald. Sommige juryleden hadden meer B2B-resultaat van Orange verwacht in het afgelopen jaar. In een door Proximus nog steeds gedomineerde markt slaagt Telenet er daarentegen wel in om mee te denken met de klant en goede oplossingen te leveren. Heel wat juryleden menen dat Telenet vandaag de meest dynamische van de drie is en na stemming bleek dat ook uit de uiteindelijke resultaten. Telenet is een verdiende winnaar – het blijft een fantastisch bedrijf, hoorden we enkele keren – maar de boodschap van de jury is wel duidelijk: graag wat meer beweging en duidelijke differentiatie naar bedrijven toe in de telecommarkt!
Runners-up:
PROXIMUS
ORANGE
Cybersecurity Innovator of the Year PALO ALTO NETWORKS
Fortinet is een Amerikaans multinationaal bedrijf met hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië. Het ontwikkelt en verkoopt cyberbeveiligingssoftware en -apparaten en -services, zoals firewalls, antivirus, inbraakpreventie en eindpuntbeveiliging. VanRoey is een grote Belgische distributeur van Fortinet dat in de publieke sector in ons land wel ingang vindt.
NVISO is een veel kleinere speler met een andere focus dan de overige twee genomineerden maar het bedrijf maakt wel indruk met onder andere hun ‘CISO as a Service’ aanbod en de nadruk op preventie door onder meer ethische hackers in te schakelen. Het is een consultancybureau dat nu ook in Duitsland actief is.
De jury kiest overtuigend voor Palo Alto Networks omdat ze enorm sterk staan in cybersecurity. Ze monitoren enorm veel gegevens wereldwijd en kozen als een van de eersten voor een cloudplatform. Een jurylid was bij een bedrijfsbezoek sterk onder de indruk van hun kennis, team en activiteiten. “Je voelt dat ze heel goed weten waar ze mee bezig zijn”, klonk het.
Runners-up:
NVISO
FORTINET
Datacenter & Hosting Company of the Year NRB
AWS is naast de categorie ‘Cloud Innovator of the Year’ ook genomineerd voor ‘Datacenter & Hosting Company of the Year’. Heel wat start-ups doen beroep op AWS voor cloudstoragediensten, maar ook grotere bedrijven komen voor sommige applicaties bij Amazon aankloppen.
Jullie stemden ook Combell Group naar de top-3: het bedrijf van Jonas Dhaenens – in 2016 nog onze ICT Personality of the Year – dat niet alleen organisch maar duidelijk ook via acquisities blijft groeien in binnen- en buitenland. Al wijzen sommige juryleden er fijntjes op dat Combell geen eigen datacenter heeft, maar beroep doet op de datacenters van LCL dat vorig jaar nog met award aan de haal ging. LCL en concurrent InterXion haalden deze keer niet de top-3.
Wie wel de top-3 haalde dit jaar is NRB, dat meteen ook de award wint. NRB slaagt erin om als Belgisch bedrijf, in een markt die sterke concurrentie krijgt van giganten als AWS, Google en Microsoft, toch sterk te blijven focussen op haar eigen datacenters. Het bedrijf opende nog niet zo lang geleden een vierde datacenter in Villers-le-Bouillet (Belgium DC) in een joint-venture met Etix. Dat vierde datacenter verdubbelde de hostingcapaciteit van NRB. De andere drie datacenters huizen in het Parc Industriel des Hauts Sarts in Herstal nabij Luik.
Runners-up:
COMBELL GROUP
AMAZON WEB SERVICES
IT Sourcing Company of the Year EXELLYS
De nadruk in deze categorie ligt op de kracht van HR om de juiste mensen aan boord te krijgen. We zoeken in deze categorie bedrijven die hun klanten daarbij kunnen helpen, en die in de nodige ‘sourcing’ kunnen voorzien.
Headfirst is nog maar enkele jaren actief in België en werkt breder dan puur IT. Het wil bedrijven ‘ontzorgen’ en een belangrijke rol spelen in de flexibele arbeidsmarkt. Talent-IT kan dan weer zowel tijdelijke ondersteuning op freelance-basis als vaste medewerkers aantrekken.
Exellys – opgericht door ondernemer Raf Seymus- is gespecialiseerd in het integreren van hoogopgeleid tech talent bij werkgevers en is ook de eerste strategische participatie van The Alliance, het investeringsvehikel van Projective, The Glue en B-Hive met onder meer Jurgen Ingels en Stefan Dierckx.
Bij de jury krijgt vooral Exellys waardering omwille van hun innovatieve aanpak: een focus op schoolverlaters, die eerst bij hen op de payroll staan en een coachingtraject krijgen, om nadien naar de klant door te schuiven. Een lid van de jury benadrukt dat hij zeer tevreden is over hen, omdat ze erin slagen snel bepaalde skills te vinden die hij zelf niet kan vinden. Exellys zorgt voor een connectie tussen IT en engineering. Hun agile aanpak werkt ook écht, horen we van een ander jurylid. Reden genoeg om de award te krijgen.
Runners-up:
HEADFIRST GROUP
TALENT-IT
SMB IT Partner of the Year CEGEKA
Een nieuwe categorie: welk IT-bedrijf excelleert in de ondersteuning van de vele kmo’s in ons land?
Uit de longlist met heel wat integratoren en gespecialiseerde dienstverleners komen na stemming toch drie grote jongens bovendrijven. Uiteindelijk haalt Cegeka deze award binnen. Cegeka bedient niet alleen grote ondernemingen, maar slaagt er ook in om kleinere en middelgrote ondernemingen het digitaal en klantgericht tijdperk binnen te loodsen. Bij kmo’s zijn dat lang niet altijd grootschalige transformatietrajecten, maar eerder kleinere projecten die wél meteen een aantoonbare meerwaarde bieden. De Katholieke Landelijke Jeugd/Groene Kring, bijvoorbeeld, die een nieuw CRM-systeem en afdelingsportaal om maat bestelde bij Cegeka. Of BORGinsole die een applicatie bestelde om voortaan vanuit een 3D-scansysteem de perfecte inlegzool te creëren en zo een productiviteitwinst van meer dan 50% te realiseren. Het zijn maar enkele voorbeelden waardoor de jury van oordeel is dat Cegeka een mooi track record blijft opbouwen en deze award verdient.
Runners-up:
PROXIMUS SPEARIT
REALDOLMEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier