Wordt de bitcoin een volwaardig betaalmiddel?

De bitcoin haalt vandaag vooral de krantenkoppen omwille van de wispelturige wisselkoers. Schiet de cryptomunt zijn initiële doel voorbij of maakt ze de belofte als gedecentraliseerd betaalmiddel alsnog waar?

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘De bitcoin wordt een volwaardig betaalmiddel’

Stefan Taubert, CryptoTaub: Eens

Stefan Taubert is vijfentwintig jaar actief in de financiële wereld en geeft onder de noemer CryptoTaub lezingen en presentaties. De bitcoin voldoet naar zijn mening aan de definitie van een betaalmiddel. “Dat de bitcoin geen onderliggende waarde heeft, is niet zo bijzonder. De koppeling tussen overheidsgeld (zoals euro en dollar) en goud is in 1971 beëindigd. De overheid kan dus zoveel geld drukken als ze nodig acht. De euro en dollar hebben dan ook geen onderliggende waarde. Het monetaire beleid van de bitcoin is in de programmatuur ingebouwd, in tegenstelling tot een heel ambtenarenapparaat dat aan kwalitatieve geldverruiming doet.”

Als antwoord op de koersrisico’s voor ondernemers verwijst Stefan Taubert naar betaaloplossingen als BitKassa, waarmee de ondernemer zelf kiest hoeveel risico hij wil lopen. Hij meent dat, wat de verwerkingstijd betreft, mensen de transactie zelf en de opname van de transactie in de blockchain verwarren. Hij noemt bitcoin omwille van het gedecentraliseerde open source karakter het meest stabiele en veilige betaalsysteem ter wereld. “Steeds meer bedrijven betalen nu al met de bitcoin. Ik verwacht dat de cryptomunt binnen vijf jaar uitgroeit tot een volwaardig betaalsysteem. Als katalysatoren beschouw ik een helder wettelijk kader, meer inzicht en gebruiksgemak voor de consument en een voortdurende evolutie van het behoud van privacy en de snelheid van betaling.”

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij denktank Itinera: Oneens

“De begrijpelijke reden voor de interesse in bitcoin is de argwaan tegenover het dominante financiële stelsel”, meent Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij denktank Itinera. “Het is echter niet omdat er problemen zijn met het systeem dat elk alternatief dan beter is. Ten eerste zijn er talloze cryptomunten denkbaar. Waarom zou je de ene boven de andere verkiezen? Ondertussen bestaan er bovendien nog ongeveer duizend andere virtuele munteenheden.”

De bitcoin ontleent zijn waarde volgens Ivan Van de Cloot aan het feit dat andere mensen hem willen kopen. Hij noemt het vandaag in hoofdzaak niets meer dan speculatie. Tegelijk heeft hij bedenkingen bij het gigantische energieverbruik dat met een bitcointransactie gepaard gaat.

Van de Cloot beschouwt het als zijn plicht om als monetair econoom te wijzen op de contradictie die met de bitcoin gepaard gaat. “Ofwel is de ambitie erachter een munt die je ook hanteert als betaalmiddel en rekeneenheid voor het normale betaalverkeer. Ofwel is het vooral een speculatief object. Het feit dat vooral de waardeschommelingen beroeren, wijst op het tweede.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content