Airbus test vliegende taxi in Duitsland

  • Bijgewerkt om
  • Bron : Belga

Het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf zal in de Duitse stad Ingolstadt haalbaarheidstests uitvoeren met kleine vliegende taxi's voor vier personen. De Duitse minister van Transport, Andreas Scheuer, heeft het project in de stad voorgesteld aan het grote publiek.

De 'CityAirbus' werd voorgesteld in Ingolstadt, waar de Duitse minister van Transport aankondigde meer geld te steken in de ontwikkeling en het testen van drones en luchttaxi's. © Afp

De komende maanden zal de CityAirbus getest worden in de stad en de omgeving. De elektrisch aangedreven luchttaxi kan vier passagiers vervoeren. Het toestel gebruikt daarvoor acht rotors. De CityAirbus "ziet er tof uit, nu moet het enkel nog vliegen", aldus Scheuer.

Het model is ontworpen in Duitsland, in de helikopterfabriek van Airbus in Donauwörth. Het idee is om passagiers op bepaalde routes te vervoeren met de vliegende taxi's, zoals tussen de luchthaven en het stadscentrum. De toestellen kunnen ook ingezet worden in de gezondheidssector, om dokters, bloed en organen te vervoeren voor spoedoperaties.

Soortgelijke toestellen zijn ook elders in de wereld in ontwikkeling. Zo werkt ook Rolls-Royce aan een vliegende taxi, terwijl Nieuw-Zeeland een netwerk van autonoom vliegende luchttaxi's wil lanceren in samenwerking met Kitty Hawk, een bedrijf gefinancierd door Google-opricher Larry Page.