Alexander De Croo: ‘Encryptie verbieden bij diensten als Whatsapp is de grootste fout die je kan maken’

Alexander De Croo © Dimitri Van Zeebroeck
Wim Kopinga Freelance journalist

De Duitse en Franse minister van Binnenlandse Zaken willen een beperking van de versleutelde communicatie, maar Minister van de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) ziet dit absoluut niet zitten.

‘Een verbod op encryptie is de grootste fout die je zou kunnen maken. Ons ganse moderne bestaan, niet enkel onze elektronische communicatie, hangt vast aan encryptie’, zegt De Croo tegen Data News.

Justitie zou volgens Duitsland en Frankrijk bij terreuronderzoek toegang moeten krijgen tot de versleutelde communicatie van terroristen. Dat bleek uit een plan dat betreffende ministers 23 augustus in Parijs voorstelden. Aanbieders van korte-berichtendiensten zoals Telegram zouden verplicht moeten worden om met Justitie in Europa samen te werken, ook al is hun zetel buiten de EU gevestigd. De beide ministers willen dit plan aan hun EU-collega’s voor gaan leggen.

Encryptie juist een van de bouwstenen

Maar ‘wanneer je zegt dat er momenten zijn dat encryptie niet mag weet je niet wat daar de gevolgen van zijn’, stelt De Croo. ‘Encryptie is een van de bouwstenen van onze manier van werken vandaag. Laten we alstublieft daar geen vragen bij stellen.’

Terroristen gebruiken bij hun communicatie vaak versleutelde korte berichtendiensten. In Frankrijk zou bijvoorbeeld de jihadistische moordenaar van een priester in Normandië volgens eensluidende persberichten Telegram gebruikt hebben. Hierdoor stuiten onderzoekers op problemen. Aanbieders als Whatsapp en Apple gebruiken intussen standaard encryptie, waardoor gegevens van gebruikers lastig te achterhalen zijn.

Aanbieders dwingen tot meewerken

De Franse en Duitse ministers roepen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te overwegen om alle aanbieders – van internetaansluitingen of communicatiediensten – te onderwerpen aan dezelfde verplichtingen. Zo kunnen ze gedwongen worden illegale inhoud te verwijderen of berichten te decoderen, die voor onderzoeken relevant zijn. Hoe dat juist moet functioneren en welke sancties er kunnen volgen, is niet duidelijk.

‘Ik wil niet dat men zwakheden in communicatiemiddelen gaat inbouwen die iedereen in gevaar brengen’

De Croo ziet hierin een groot probleem. ‘Wat ze bedoelen is: wij vinden dat die soort boodschapsystemen backdoors moeten hebben, maar het maken van een achterdeurtje creëert een gigantisch probleem. Die achterdeur zelf kan natuurlijk dan ook gehackt worden. Ik wil niet dat men zwakheden in communicatiemiddelen gaat inbouwen die iedereen in gevaar brengen.’

Hooiberg groter maken heeft geen zin

Los van de beveiliging zijn er nog redenen te noemen waarom de maatregelen die Duitsland en Frankrijk voorstellen weinig zin zullen hebben. ‘Sowieso zal er steeds creativiteit zijn om confidentieel te communiceren, desnoods keert men terug naar de codetaal van vroeger. Het probleem vandaag is bovendien niet het gebrek aan informatie. Het probleem is een hooiberg waar je de naald in moet vinden. Het is niet dat wanneer je de hooiberg groter maakt, dat je de naald sneller kunt vinden.’

Lees op 10 september het hele interview met Alexander De Croo op Datanews.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content