Centrum voor Cybersecurity kreeg 30.000 verdachte e-mails op tien dagen

13/10/17 om 15:24 - Bijgewerkt om 16:27

Bron: Belga

Veel internetgebruikers hebben de voorbije dagen gevolg gegeven aan de oproep van het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de overheid om phishingmails door te sturen. "We hebben op tien dagen tijd 30.000 e-mails ontvangen. We zijn verbaasd over het succes", zegt Miguel De Bruycker van het CCB.

Centrum voor Cybersecurity kreeg 30.000 verdachte e-mails  op tien dagen

© Getty Images/iStockphoto

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) lanceerde begin deze maand een oproep aan alle internetgebruikers om phishingmails door te sturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens te wissen. Het CCB onderzoekt de mails automatisch en kan malafide websites desnoods laten blokkeren door de internetbrowsers. Ook producenten van antivirussoftware worden ingelicht.

Uit de 30.000 e-mails die burgers op tien dagen al doorstuurden, haalde het systeem automatisch 300.000 links. "We hebben zo al 16 nieuwe phishingservers op de zwarte lijst kunnen zetten. En dat aantal zal nog toenemen", zegt De Bruycker.

Wat wel opvalt, is dat veel mensen ook 'gewone' reclameboodschappen doorsturen. Het gaat dan niet om phishing, een praktijk waarbij criminelen vissen naar bankgegevens. "Maar dat is geen probleem, we hebben onze filters wat aangepast."

Onze partners