Een modulaire smartphone, zoals Google's Project Ara en de Finse PuzzlePhone, is een telefoon die samengesteld is uit losse onderdelen. Doet één van die modules het niet meer, dan kan je die vervangen door een nieuwe. Zo moet vermeden worden dat gebruikers meteen een geheel nieuw toestel gaan kopen als één onderdeel niet meer werkt.

Maar wat met de modules die je vervangen hebt en dus niet meer in gebruik neemt? Die kunnen volgens Circular Devices, de Finse maker van de modulaire PuzzlePhone, nog van pas komen, zo schrijft technologiesite The Verge.

Het bedrijf heeft de PuzzleCluster bedacht: een machine waar je oude smartphone-onderdelen in kwijt kunt. Met genoeg van die oude onderdelen, zou er 'een krachtige supercomputer' gemaakt kunnen worden, aldus Circular Devices. Momenteel is deze cluster echter nog niet meer dan een concept.

Die supercomputer zou toegepast kunnen worden in onder andere 'research en data-analyse, render farms en clouddiensten'.

De PuzzleCluster kan volgens de concepttekeningen nog maar met een klein aantal modules overweg, maar er kunnen wel verschillende clusters gecombineerd worden, 'om een zelfs nog krachtigere computer te verkrijgen', aldus de bedenkers.

© Circular Devices
Een modulaire smartphone, zoals Google's Project Ara en de Finse PuzzlePhone, is een telefoon die samengesteld is uit losse onderdelen. Doet één van die modules het niet meer, dan kan je die vervangen door een nieuwe. Zo moet vermeden worden dat gebruikers meteen een geheel nieuw toestel gaan kopen als één onderdeel niet meer werkt. Maar wat met de modules die je vervangen hebt en dus niet meer in gebruik neemt? Die kunnen volgens Circular Devices, de Finse maker van de modulaire PuzzlePhone, nog van pas komen, zo schrijft technologiesite The Verge. Het bedrijf heeft de PuzzleCluster bedacht: een machine waar je oude smartphone-onderdelen in kwijt kunt. Met genoeg van die oude onderdelen, zou er 'een krachtige supercomputer' gemaakt kunnen worden, aldus Circular Devices. Momenteel is deze cluster echter nog niet meer dan een concept.Die supercomputer zou toegepast kunnen worden in onder andere 'research en data-analyse, render farms en clouddiensten'. De PuzzleCluster kan volgens de concepttekeningen nog maar met een klein aantal modules overweg, maar er kunnen wel verschillende clusters gecombineerd worden, 'om een zelfs nog krachtigere computer te verkrijgen', aldus de bedenkers.