Een modulaire smartphone, die bestaat uit losse onderdelen die je simpelweg kunt vervangen als ze stuk zijn: Google toonde vorig jaar al dat het mogelijk is met Project Ara, naar een idee van de Nederlander Dave Hakkens van Phonebloks. Nu springt ook de Finse start-up Circular Devices op de modulaire kar met de Puzzlephone.

Dit toestel - waar sinds 2013 aan gewerkt wordt in Nokia's thuishaven Espoo - heeft drie modules: 'Spine' voor het scherm, de speakers en de basisstructuur, 'Heart' voor de batterij en andere, 'secundaire' elektronica, en 'Brain' voor de processor en de cameramodules.

Werkt één van de modules niet meer naar behoren of wens je gewoon een betere, dan hoeft het hele toestel niet de vuilbak in, maar kan die specifieke module vervangen worden door een nieuwe.

Een werkend prototype van de Puzzlephone is bijna klaar, schrijft The Verge. En het eerste officiële toestel, dat mikt op de middenklasse, moet in de tweede helft van 2015 uitkomen. Het apparaat zou in het begin op Android gaan draaien, maar later ook alternatieve besturingssystemen ondersteunen.

Een modulaire smartphone, die bestaat uit losse onderdelen die je simpelweg kunt vervangen als ze stuk zijn: Google toonde vorig jaar al dat het mogelijk is met Project Ara, naar een idee van de Nederlander Dave Hakkens van Phonebloks. Nu springt ook de Finse start-up Circular Devices op de modulaire kar met de Puzzlephone. Dit toestel - waar sinds 2013 aan gewerkt wordt in Nokia's thuishaven Espoo - heeft drie modules: 'Spine' voor het scherm, de speakers en de basisstructuur, 'Heart' voor de batterij en andere, 'secundaire' elektronica, en 'Brain' voor de processor en de cameramodules. Werkt één van de modules niet meer naar behoren of wens je gewoon een betere, dan hoeft het hele toestel niet de vuilbak in, maar kan die specifieke module vervangen worden door een nieuwe. Een werkend prototype van de Puzzlephone is bijna klaar, schrijft The Verge. En het eerste officiële toestel, dat mikt op de middenklasse, moet in de tweede helft van 2015 uitkomen. Het apparaat zou in het begin op Android gaan draaien, maar later ook alternatieve besturingssystemen ondersteunen.