Eerder deze week lekte al uit dat Microsoft werkt aan een Chromium-browser. Nu is bekend dat Edge zelf niet wordt vervangen, maar dat de onderliggende motor (vandaag EdgeHTML) wordt vervangen door Chromium.

Volgens Microsofts vicepresident voor Windows Joe Belfiore betekent de komst van Chromium minder fragmentatie en een betere webcompatibiliteit. Microsoft is daarbij van plan om aanzienlijke bijdragen aan het Chromium open source project te doen.

Voor eindgebruikers van Edge verandert er niets. Maar de Browser zal op termijn een update krijgen waarbij de motor wordt vervangen. Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om de browser voor desktops en laptops. Edge voor iOS steunt al van bij het begin op de WebKit engine. Voor Android is dat de Blink rendering engine van Chromium. Op termijn wil Microsoft wel een versie voor macOS uitbrengen, ook die zal op Chromium werken.

De keuze van Microsoft zet wel enig kwaad bloed bij Mozilla, de makers van Firefox. Zij betreuren dat Microsoft hierdoor veel controle overhandigt aan Google. Tegelijk vreest het monopolietrekjes. Zodra een platform (zoals Chromium) een zeer groot marktaandeel krijgt, zullen ontwikkelaars vaker op maat van Chromium ontwikkelen, tegenover wanneer er meerdere engines een groot deel van de markt bedienen.

Eerder deze week lekte al uit dat Microsoft werkt aan een Chromium-browser. Nu is bekend dat Edge zelf niet wordt vervangen, maar dat de onderliggende motor (vandaag EdgeHTML) wordt vervangen door Chromium.Volgens Microsofts vicepresident voor Windows Joe Belfiore betekent de komst van Chromium minder fragmentatie en een betere webcompatibiliteit. Microsoft is daarbij van plan om aanzienlijke bijdragen aan het Chromium open source project te doen.Voor eindgebruikers van Edge verandert er niets. Maar de Browser zal op termijn een update krijgen waarbij de motor wordt vervangen. Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om de browser voor desktops en laptops. Edge voor iOS steunt al van bij het begin op de WebKit engine. Voor Android is dat de Blink rendering engine van Chromium. Op termijn wil Microsoft wel een versie voor macOS uitbrengen, ook die zal op Chromium werken.De keuze van Microsoft zet wel enig kwaad bloed bij Mozilla, de makers van Firefox. Zij betreuren dat Microsoft hierdoor veel controle overhandigt aan Google. Tegelijk vreest het monopolietrekjes. Zodra een platform (zoals Chromium) een zeer groot marktaandeel krijgt, zullen ontwikkelaars vaker op maat van Chromium ontwikkelen, tegenover wanneer er meerdere engines een groot deel van de markt bedienen.