Die twee topfabrikanten blijven de grote jongens op de smartphonemarkt, goed voor ruim 41 procent van de verkochte smartphones. En ook de winst wordt door deze fabrikanten opgestreken - de iPhones zijn zelfs goed voor 91 procent van de opbrengst.

Daarom moeten de andere smartphonefabrikanten iets verzinnen om een voet tussen de deur te krijgen en te kunnen renderen. Op het MWC in Barcelona bleek dat het geheime wapen de verbeterde specificaties zijn.

Xiaomi lanceerde er bijvoorbeeld de Mi 5, een toptoestel dat 370 euro gaat kosten - de helft van wat je voor de vlaggenscheppen van Apple en Samsung moet neertellen. Daarvoor krijg je onder andere een Qualcomm Snapdragon 820 processor, 4GB RAM, een geavanceerde 16 MP-camera van Sony en een 3000mAh-batterij die Quick Charge 3.0 ondersteunt.

Ook Acer - niet een van de fabrikanten waar je meteen veel van verwacht - komt met een toestel met prima specs tegen een nog betere prijs. De Liquid Jade 2 heeft een 5.5-inch amoled scherm met een Full HD-resolutie, een Snapdragon 808-processor en een werkgeheugen van 3 GB. Het standaardgeheugen klokt af op 32 GB, maar kan flink worden uitgebreid.

Naast deze toestellen kwam LG met een X-reeks van betaalbare smartphones die toch enkele hightech gimmicks aan boord hebben en kondigde Sony een vergelijkbare X-serie aan. Waar nieuwe technologie of hebbedingetjes tot voor kort eerst in de absolute topmodellen - de 'flagships' - verschenen, krijgen de toestellen die we tot het middengamma beschouwen nu ook in het oog vallende technologie mee. In de Xperia X-serie van Sony is dat bijvoorbeeld de 'predictive hybrid autofocus': de camera detecteert bewegende objecten en geeft je dan zelf de keuze op welk onderdeel hij scherp moet blijven stellen.

Daar kwam bij dat het Chinese Oneplus het afgelopen jaar met de Oneplus 2 (400 euro) en de Oneplus X (250) smartphones het gevecht aan kon gaan met de high end smartphones op de markt. Beide toestellen bleken het op sommige fronten niet te redden, maar deden toch goed mee. Dit zal wellicht ook het geval zijn bij de nieuwe telefoons van Acer en Xiaomi, maar deze toestellen zich meten aan de grote jongens - voor de helft van de prijs.

Die twee topfabrikanten blijven de grote jongens op de smartphonemarkt, goed voor ruim 41 procent van de verkochte smartphones. En ook de winst wordt door deze fabrikanten opgestreken - de iPhones zijn zelfs goed voor 91 procent van de opbrengst. Daarom moeten de andere smartphonefabrikanten iets verzinnen om een voet tussen de deur te krijgen en te kunnen renderen. Op het MWC in Barcelona bleek dat het geheime wapen de verbeterde specificaties zijn. Xiaomi lanceerde er bijvoorbeeld de Mi 5, een toptoestel dat 370 euro gaat kosten - de helft van wat je voor de vlaggenscheppen van Apple en Samsung moet neertellen. Daarvoor krijg je onder andere een Qualcomm Snapdragon 820 processor, 4GB RAM, een geavanceerde 16 MP-camera van Sony en een 3000mAh-batterij die Quick Charge 3.0 ondersteunt.Ook Acer - niet een van de fabrikanten waar je meteen veel van verwacht - komt met een toestel met prima specs tegen een nog betere prijs. De Liquid Jade 2 heeft een 5.5-inch amoled scherm met een Full HD-resolutie, een Snapdragon 808-processor en een werkgeheugen van 3 GB. Het standaardgeheugen klokt af op 32 GB, maar kan flink worden uitgebreid.Naast deze toestellen kwam LG met een X-reeks van betaalbare smartphones die toch enkele hightech gimmicks aan boord hebben en kondigde Sony een vergelijkbare X-serie aan. Waar nieuwe technologie of hebbedingetjes tot voor kort eerst in de absolute topmodellen - de 'flagships' - verschenen, krijgen de toestellen die we tot het middengamma beschouwen nu ook in het oog vallende technologie mee. In de Xperia X-serie van Sony is dat bijvoorbeeld de 'predictive hybrid autofocus': de camera detecteert bewegende objecten en geeft je dan zelf de keuze op welk onderdeel hij scherp moet blijven stellen.Daar kwam bij dat het Chinese Oneplus het afgelopen jaar met de Oneplus 2 (400 euro) en de Oneplus X (250) smartphones het gevecht aan kon gaan met de high end smartphones op de markt. Beide toestellen bleken het op sommige fronten niet te redden, maar deden toch goed mee. Dit zal wellicht ook het geval zijn bij de nieuwe telefoons van Acer en Xiaomi, maar deze toestellen zich meten aan de grote jongens - voor de helft van de prijs.