Facebook vroeg aan enkele analisten de aandacht van zijn gebruikers op het Amerikaanse verkiezingsnieuws te vestigen door de actualiteit bovenaan hun feed te zetten, met als bedoeling te zien of gebruikers daardoor meer zouden gaan stemmen. Dat schrijft de Volkskrant.

Grotere opkomst door Facebook

Het experiment, dat bij 1,9 miljoen Amerikaanse gebruikers uitgevoerd werd, bewees inderdaad een grotere opkomst voor de verkiezingen. Volgens de onderzoekers steeg het deelnamecijfer in de groep van Facebookleden van 64 naar 67%.

Democraten in het voordeel

Volgens de Volkskrant zou de verhoogde deelname van Facebookgebruikers de democraten bevoordelen, omdat de kiezers die op het sociale netwerk zitten iets meer progressief stemmen dan de rest van de Amerikaanse bevolking.

Enkele maanden geleden lag Facebook al onder vuur omdat het de informatie van bijna 700.000 Engelstalige gebruikers gemanipuleerd had om de 'emotionele besmetting' in groepen te bestuderen. (CB)

Facebook vroeg aan enkele analisten de aandacht van zijn gebruikers op het Amerikaanse verkiezingsnieuws te vestigen door de actualiteit bovenaan hun feed te zetten, met als bedoeling te zien of gebruikers daardoor meer zouden gaan stemmen. Dat schrijft de Volkskrant.Grotere opkomst door FacebookHet experiment, dat bij 1,9 miljoen Amerikaanse gebruikers uitgevoerd werd, bewees inderdaad een grotere opkomst voor de verkiezingen. Volgens de onderzoekers steeg het deelnamecijfer in de groep van Facebookleden van 64 naar 67%. Democraten in het voordeelVolgens de Volkskrant zou de verhoogde deelname van Facebookgebruikers de democraten bevoordelen, omdat de kiezers die op het sociale netwerk zitten iets meer progressief stemmen dan de rest van de Amerikaanse bevolking. Enkele maanden geleden lag Facebook al onder vuur omdat het de informatie van bijna 700.000 Engelstalige gebruikers gemanipuleerd had om de 'emotionele besmetting' in groepen te bestuderen. (CB)