Zes Chinese studenten kaarten het probleem aan waarbij ze naar eigen zeggen gedwongen werden om tot elf uur per dag te werken aan de iPhone X. Eén van hen zou volgens de Financial Times zo tot 1.200 camera's per dag voor de smartphone geassembleerd hebben. Zo'n buitenproportionele overuren zijn illegaal voor stagiairs in China.

Apple en Foxconn bevestigen aan de zakenkrant dat de studenten inderdaad te lange uren moesten kloppen en beloven stappen te nemen. Al ontkennen ze dat het om gedwongen arbeid gaat. Ook zou het eerder gaan om bepaalde bedrijfscampussen die de regels niet volgden in plaats van een systematisch misbruik. Volgens de Financial Times werkten er sinds september zo'n drieduizend studenten tussen de 17 en 19 jaar.

Veel iPhones, veel misbruik

Foxconn heeft al jaren de reputatie een slechte en gevaarlijke werkplek te zijn. Het bedrijf produceert elektronica voor verschillende grote merken, met Apple als bekendste voorbeeld. Zeker op momenten dat er een nieuwe iPhone in massaproductie gaat, duiken verhalen op van onzinnig lange overuren en slechte werkomstandigheden.

Zelfmoorden en kinderarbeid

In het verleden braken al opstanden uit in de fabrieken en in 2010 waren er zelfs 18 zelfmoordpogingen (met 14 doden tot gevolg) in de fabriek. Ook in de jaren nadien volgden regelmatig wanhoopsdaden ten gevolge van de hoge werkdruk. De reactie van het bedrijf zelf was nog opmerkelijker. Foxconn besloot valnetten op te hangen om het probleem aan te pakken.

In 2012 werd de fabrikant dan weer beschuldigd van kinderarbeid, met stagiairs die amper 14 tot 16 jaar oud zouden zijn. Terwijl de wettelijke leeftijd om in China te werken op 16 ligt.

In navolging van de drama's besloot Apple strengere eisen te stellen aan haar fabrikanten om kinderarbeid en overdadige werkuren te beperken. Foxconn speelt die plaat nu opnieuw af en zegt in een verklaring aan Amerikaanse media dat de voorvallen niet zullen herhaald worden.

Zes Chinese studenten kaarten het probleem aan waarbij ze naar eigen zeggen gedwongen werden om tot elf uur per dag te werken aan de iPhone X. Eén van hen zou volgens de Financial Times zo tot 1.200 camera's per dag voor de smartphone geassembleerd hebben. Zo'n buitenproportionele overuren zijn illegaal voor stagiairs in China.Apple en Foxconn bevestigen aan de zakenkrant dat de studenten inderdaad te lange uren moesten kloppen en beloven stappen te nemen. Al ontkennen ze dat het om gedwongen arbeid gaat. Ook zou het eerder gaan om bepaalde bedrijfscampussen die de regels niet volgden in plaats van een systematisch misbruik. Volgens de Financial Times werkten er sinds september zo'n drieduizend studenten tussen de 17 en 19 jaar.Foxconn heeft al jaren de reputatie een slechte en gevaarlijke werkplek te zijn. Het bedrijf produceert elektronica voor verschillende grote merken, met Apple als bekendste voorbeeld. Zeker op momenten dat er een nieuwe iPhone in massaproductie gaat, duiken verhalen op van onzinnig lange overuren en slechte werkomstandigheden.In het verleden braken al opstanden uit in de fabrieken en in 2010 waren er zelfs 18 zelfmoordpogingen (met 14 doden tot gevolg) in de fabriek. Ook in de jaren nadien volgden regelmatig wanhoopsdaden ten gevolge van de hoge werkdruk. De reactie van het bedrijf zelf was nog opmerkelijker. Foxconn besloot valnetten op te hangen om het probleem aan te pakken.In 2012 werd de fabrikant dan weer beschuldigd van kinderarbeid, met stagiairs die amper 14 tot 16 jaar oud zouden zijn. Terwijl de wettelijke leeftijd om in China te werken op 16 ligt.In navolging van de drama's besloot Apple strengere eisen te stellen aan haar fabrikanten om kinderarbeid en overdadige werkuren te beperken. Foxconn speelt die plaat nu opnieuw af en zegt in een verklaring aan Amerikaanse media dat de voorvallen niet zullen herhaald worden.