Volgens de wet moeten bedrijven die in ons land communicatiediensten aanbieden spontaan meewerken met het gerecht. Microsoft heeft dat geweigerd en is daarmee niet de eerste: het Hof van Cassatie veroordeelde in december Yahoo voor soortgelijke feiten en tegen Skype, een onderdeel van Microsoft, loopt voor de rechtbank van Mechelen al een strafzaak.

"De beperkte medewerking van providers belemmert terreuronderzoeken en brengt de veiligheid van burgers in gevaar", vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Vaak loopt de samenwerking moeilijk omdat de providers eenzijdig hun eisen opleggen aan veiligheidsdiensten die informatie vragen. Of ze willen dat het verzoek via een formele vraag tot samenwerking wordt gesteld, wat zeer omslachtig is." (Belga/WK)

Volgens de wet moeten bedrijven die in ons land communicatiediensten aanbieden spontaan meewerken met het gerecht. Microsoft heeft dat geweigerd en is daarmee niet de eerste: het Hof van Cassatie veroordeelde in december Yahoo voor soortgelijke feiten en tegen Skype, een onderdeel van Microsoft, loopt voor de rechtbank van Mechelen al een strafzaak. "De beperkte medewerking van providers belemmert terreuronderzoeken en brengt de veiligheid van burgers in gevaar", vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Vaak loopt de samenwerking moeilijk omdat de providers eenzijdig hun eisen opleggen aan veiligheidsdiensten die informatie vragen. Of ze willen dat het verzoek via een formele vraag tot samenwerking wordt gesteld, wat zeer omslachtig is." (Belga/WK)