Gerechtelijk onderzoek naar Microsoft in België

- © Reuters

Na Yahoo en Skype komt nu ook Microsoft in het vizier van het gerecht. Bij het parket van West-Vlaanderen loopt een onderzoek tegen de internetgigant omdat hij heeft geweigerd mee te werken met het gerecht in een zaak van cybercriminaliteit, schrijft De Standaard woensdag.

Volgens de wet moeten bedrijven die in ons land communicatiediensten aanbieden spontaan meewerken met het gerecht. Microsoft heeft dat geweigerd en is daarmee niet de eerste: het Hof van Cassatie veroordeelde in december Yahoo voor soortgelijke feiten en tegen Skype, een onderdeel van Microsoft, loopt voor de rechtbank van Mechelen al een strafzaak.

“De beperkte medewerking van providers belemmert terreuronderzoeken en brengt de veiligheid van burgers in gevaar”, vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Vaak loopt de samenwerking moeilijk omdat de providers eenzijdig hun eisen opleggen aan veiligheidsdiensten die informatie vragen. Of ze willen dat het verzoek via een formele vraag tot samenwerking wordt gesteld, wat zeer omslachtig is.” (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content