Op 29 juni werd de Duitse Knauf Groep, die u vooral kent om zijn gipsmateriaal, slachtoffer van een cyberaanval. Daarbij werden vestigingen wereldwijd getroffen, inclusief de Belgische in Wezet en Engis. Daarbij werden veel van de softwaresystemen (al dan niet preventief) afgesloten, maar de productielijnen bleven wel draaien.

Ondertussen heeft ransomwarebende Black Basta de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, zo meldt techsite Bleepingcomputer. De bende zegt zo'n 20% van de buitgemaakte bestanden te hebben gepubliceerd. het gaat onder meer om voorbeelden van e-mails, gebruikerslogins, gegevens van werknemers en meer. De bende hoopt zo mogelijk om Knauf te overhalen een losgeld te betalen om de rest van de informatie niet te publiceren.

Black Basta bestaat nog niet zo heel lang. De eerste ransomware-aanvallen van de groep dateren van april 2022. Het model van dubbele afpersing, waarbij wordt gedreigd met het publiceren van gevoelige informatie, wist echter al vrij snel slachtoffers te maken, onder meer bij de Amerikaanse Organisatie voor Tandartsen, waar een persoonlijke gegevens van die tandartsen werden gestolen.

Op 29 juni werd de Duitse Knauf Groep, die u vooral kent om zijn gipsmateriaal, slachtoffer van een cyberaanval. Daarbij werden vestigingen wereldwijd getroffen, inclusief de Belgische in Wezet en Engis. Daarbij werden veel van de softwaresystemen (al dan niet preventief) afgesloten, maar de productielijnen bleven wel draaien. Ondertussen heeft ransomwarebende Black Basta de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, zo meldt techsite Bleepingcomputer. De bende zegt zo'n 20% van de buitgemaakte bestanden te hebben gepubliceerd. het gaat onder meer om voorbeelden van e-mails, gebruikerslogins, gegevens van werknemers en meer. De bende hoopt zo mogelijk om Knauf te overhalen een losgeld te betalen om de rest van de informatie niet te publiceren. Black Basta bestaat nog niet zo heel lang. De eerste ransomware-aanvallen van de groep dateren van april 2022. Het model van dubbele afpersing, waarbij wordt gedreigd met het publiceren van gevoelige informatie, wist echter al vrij snel slachtoffers te maken, onder meer bij de Amerikaanse Organisatie voor Tandartsen, waar een persoonlijke gegevens van die tandartsen werden gestolen.