Meta betaalt miljoenen om Cambridge Analytica-rechtszaak te sluiten

Mark Zuckerberg, CEO van Meta (Facebook, Whatsapp, Instagram, ...) © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Facebook-moeder Meta Platforms schikt voor bijna driekwart miljard dollar in de groepsrechtszaak rond gebruikersgegevens die het met onderzoeksbureau Cambridge Analytica deelde. De gegevens werden vervolgens gebruikt voor advertenties in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De schikking betreft in totaal 725 miljoen dollar, omgerekend zo’n 683 miljoen euro. Meta stemde in augustus al in met een schikking, maar op dat moment waren de voorwaarden nog onbekend.

Cambridge Analytica was een van de grotere schandalen waarin Facebook ondertussen al is verwikkeld. Onderzoeksjournalisten onthulden dat het Britse onderzoeksbureau dat verbonden was aan de presidentscampagne van Donald Trump in 2016 toegang had tot de gegevens van maar liefst 87 miljoen leden van het socialemedianetwerk. Trump maakte gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te ‘targeten’. Sindsdien is er veel kritiek op de rol van sociale netwerken in de verkiezingen, en moest bijvoorbeeld CEO Mark Zuckerberg zich voor het Amerikaanse en Europese parlement verantwoorden.

Een deel van de getroffen Facebook-gebruikers klaagden het bedrijf in 2018 aan. Die zaak komt nu dus ten einde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content