Volgens ASML-topman Peter Wennink blijft die vraag ook de komende tijd nog op peil. Klanten willen immers niet alleen de nieuwste technologie in huis, ook de vraag naar iets minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot, zegt hij. De verkopen zouden daarom tot ongeveer een derde hoger uitkomen dan vorig jaar. Behalve chipmachines verkoopt het bedrijf ook software-updates aan klanten, waarmee ze de productiecapaciteit van hun bestaande machines kunnen opdrijven.

Nettowinst van één miljard

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 4 miljard euro, iets lager dan in het eerste kwartaal maar wel binnen de verwachtingen. De nettowinst kwam neer op 1 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuw aandeleninkoopplan. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 5,2 tot 5,4 miljard euro.

Volgens ASML-topman Peter Wennink blijft die vraag ook de komende tijd nog op peil. Klanten willen immers niet alleen de nieuwste technologie in huis, ook de vraag naar iets minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot, zegt hij. De verkopen zouden daarom tot ongeveer een derde hoger uitkomen dan vorig jaar. Behalve chipmachines verkoopt het bedrijf ook software-updates aan klanten, waarmee ze de productiecapaciteit van hun bestaande machines kunnen opdrijven.De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 4 miljard euro, iets lager dan in het eerste kwartaal maar wel binnen de verwachtingen. De nettowinst kwam neer op 1 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuw aandeleninkoopplan. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 5,2 tot 5,4 miljard euro.