Nederlandse chipmachinemaker ASML ziet orderboek bijna verdubbelen

ASML overtreft eigen verwachting met bijna 4 miljard euro omzet

ASML heeft zijn orderboekje in het tweede kwartaal van dit jaar bijna zien verdubbelen. Door de tekorten op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen, wat resulteerde in zo’n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft de Nederlandse chipmachinefabrikant nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

Volgens ASML-topman Peter Wennink blijft die vraag ook de komende tijd nog op peil. Klanten willen immers niet alleen de nieuwste technologie in huis, ook de vraag naar iets minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot, zegt hij. De verkopen zouden daarom tot ongeveer een derde hoger uitkomen dan vorig jaar. Behalve chipmachines verkoopt het bedrijf ook software-updates aan klanten, waarmee ze de productiecapaciteit van hun bestaande machines kunnen opdrijven.

Nettowinst van één miljard

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 4 miljard euro, iets lager dan in het eerste kwartaal maar wel binnen de verwachtingen. De nettowinst kwam neer op 1 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuw aandeleninkoopplan. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 5,2 tot 5,4 miljard euro.

Partner Content