Gebruikers die een premium-abonnement bij Netflix willen afsluiten, krijgen een verhoogd tarief van 15,99 euro, 16,99 euro of 17,99 euro te zien, terwijl bij andere gebruikers het officiële tarief van 13,99 euro verschijnt. Welke van de vier opties je op de inschrijvingspagina voorgeschoteld krijgt, hangt niet af van je browser of toestel, maar blijkt willekeurig, zo ontdekte de redactie van Data News op basis van een steekproef. Pas nádat je effectief een abonnement hebt afgesloten, maakt Netflix je duidelijk dat het de officiële prijs van 13,99 euro zal aanrekenen.

De schijnbare prijsverhoging werd ook opgemerkt door Twitter-gebruikers in Nederland en Frankrijk en door de Italiaanse tech-website Smartwold.it die er begin deze maand als eerste over berichtte. Het lijkt dan ook om een grootschalige AB-test te gaan waarmee het bedrijf wil achterhalen hoeveel mensen toehappen op de verschillende tarieven en welke prijszetting het meest optimaal is voor de Europese markt.

Een woordvoerder van Netflix bevestigt aan Data News dat het om een test gaat, maar zegt dat dit niet noodzakelijk betekent dat de tarieven zullen opgetrokken worden. "We testen enigszins verschillende prijzen om beter te begrijpen hoe onze consumenten Netflix waarderen. Niet iedereen zal deze test te zien krijgen en we mogen deze prijzen na de test niet aanrekenen. Ons doel is ervoor te zorgen dat Netflix altijd een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft", klinkt het.

Wie een abonnement bij Netflix wil afsluiten, krijgt één van de vier bovenstaande tarieven te zien., PVN
Wie een abonnement bij Netflix wil afsluiten, krijgt één van de vier bovenstaande tarieven te zien. © PVN

Het aantal Netflix-gebruikers is sterk gegroeid, zo blijkt uit de Digimeter van Imec. Daarin zei 31 procent van 4.500 ondervraagde Vlamingen toegang te hebben tot Netflix, terwijl dat drie jaar geleden nog maar 12 procent was.

Begin dit jaar voerde de streamingdienst in de Verenigde Staten haar hoogste prijsverhoging ooit door. Netflix stelde toen dat het niet van plan was om ook in België de prijzen op te trekken. De experimenten met de abonnementenpagina wijzen er echter op dat het bedrijf die optie op zijn minst onderzoekt.

Gebruikers die een premium-abonnement bij Netflix willen afsluiten, krijgen een verhoogd tarief van 15,99 euro, 16,99 euro of 17,99 euro te zien, terwijl bij andere gebruikers het officiële tarief van 13,99 euro verschijnt. Welke van de vier opties je op de inschrijvingspagina voorgeschoteld krijgt, hangt niet af van je browser of toestel, maar blijkt willekeurig, zo ontdekte de redactie van Data News op basis van een steekproef. Pas nádat je effectief een abonnement hebt afgesloten, maakt Netflix je duidelijk dat het de officiële prijs van 13,99 euro zal aanrekenen. De schijnbare prijsverhoging werd ook opgemerkt door Twitter-gebruikers in Nederland en Frankrijk en door de Italiaanse tech-website Smartwold.it die er begin deze maand als eerste over berichtte. Het lijkt dan ook om een grootschalige AB-test te gaan waarmee het bedrijf wil achterhalen hoeveel mensen toehappen op de verschillende tarieven en welke prijszetting het meest optimaal is voor de Europese markt. Een woordvoerder van Netflix bevestigt aan Data News dat het om een test gaat, maar zegt dat dit niet noodzakelijk betekent dat de tarieven zullen opgetrokken worden. "We testen enigszins verschillende prijzen om beter te begrijpen hoe onze consumenten Netflix waarderen. Niet iedereen zal deze test te zien krijgen en we mogen deze prijzen na de test niet aanrekenen. Ons doel is ervoor te zorgen dat Netflix altijd een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft", klinkt het.Het aantal Netflix-gebruikers is sterk gegroeid, zo blijkt uit de Digimeter van Imec. Daarin zei 31 procent van 4.500 ondervraagde Vlamingen toegang te hebben tot Netflix, terwijl dat drie jaar geleden nog maar 12 procent was. Begin dit jaar voerde de streamingdienst in de Verenigde Staten haar hoogste prijsverhoging ooit door. Netflix stelde toen dat het niet van plan was om ook in België de prijzen op te trekken. De experimenten met de abonnementenpagina wijzen er echter op dat het bedrijf die optie op zijn minst onderzoekt.