De vier netwerken van Noord-Korea, die alle afhankelijk zijn van China Netcom, zijn exact 9 uur en 31 minuten onbeschikbaar geweest. Tussen 18 uur 's avonds en middernacht in Noord-Korea was het internet al een paar keer onderbroken. Om 2 uur lokale tijd viel het volledig uit.

Earl Zmijewski, vice-voorzitter van Dyn Research, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in informatica en beveiliging, wijst erop dat de internetproblemen van het land er komen nadat Amerikaans president Barack Obama met represailles had gedreigd voor de cyberaanval tegen Sony Pictures, die volgens de FBI het werk is van Noord-Korea.

Bij die cyberaanval lekten vertrouwelijke gegevens en onuitgebrachte films van Sony Pictures uit. Bovendien werden filmzalen bedreigd die de door Sony geproduceerde komedie The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, zouden tonen.

Obama had 'een proportioneel antwoord' beloofd. Maar de autoriteiten in de VS weigeren toe te geven dat zij achter de lamlegging van het Noord-Koreaanse internet zitten. 'We gaan de details van onze activiteiten niet in het openbaar bespreken', zei Marie Harf, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Andere, ongeziene orde

In het verleden, aldus Zmijewski, waren er kortere onderbrekingen van het internetverkeer in Noord-Korea, maar dit was van een andere, ongeziene orde.

Het kan nog altijd gewoon om een panne gaan, aldus Zmijewski, of om een cyberaanval, maar wellicht zijn gewoon de lijnen verbroken.

(Belga/RR/MI)

De vier netwerken van Noord-Korea, die alle afhankelijk zijn van China Netcom, zijn exact 9 uur en 31 minuten onbeschikbaar geweest. Tussen 18 uur 's avonds en middernacht in Noord-Korea was het internet al een paar keer onderbroken. Om 2 uur lokale tijd viel het volledig uit. Earl Zmijewski, vice-voorzitter van Dyn Research, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in informatica en beveiliging, wijst erop dat de internetproblemen van het land er komen nadat Amerikaans president Barack Obama met represailles had gedreigd voor de cyberaanval tegen Sony Pictures, die volgens de FBI het werk is van Noord-Korea. Bij die cyberaanval lekten vertrouwelijke gegevens en onuitgebrachte films van Sony Pictures uit. Bovendien werden filmzalen bedreigd die de door Sony geproduceerde komedie The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, zouden tonen. Obama had 'een proportioneel antwoord' beloofd. Maar de autoriteiten in de VS weigeren toe te geven dat zij achter de lamlegging van het Noord-Koreaanse internet zitten. 'We gaan de details van onze activiteiten niet in het openbaar bespreken', zei Marie Harf, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.Andere, ongeziene ordeIn het verleden, aldus Zmijewski, waren er kortere onderbrekingen van het internetverkeer in Noord-Korea, maar dit was van een andere, ongeziene orde.Het kan nog altijd gewoon om een panne gaan, aldus Zmijewski, of om een cyberaanval, maar wellicht zijn gewoon de lijnen verbroken.(Belga/RR/MI)