De software, waarmee onder meer systemen van Cisco en Fortinet afgeluisterd kunnen worden, werd twee weken geleden online gezet door een groep die zichzelf Shadow Brokers noemt. In eerste instantie werd gedacht aan een 'nieuwe Edward Snowden' of een Russische indringing bij de NSA. Rechercheurs van de FBI zouden beide theorieën inmiddels terzijde hebben geschoven. Een blunder ligt volgens de agenten meer voor de hand.

Link onduidelijk

Hoe de link tussen Shadow Brokers en Rusland precies zit, is niet duidelijk. Het is mogelijk dat Russische criminelen achter het collectief zitten, maar vooralsnog gaan de Amerikaanse opsporingsdiensten van overheidsbemoeienis uit. Criminelen hadden de tools niet geopenbaard, maar verkocht, zo luidt de redenatie.

(ANP/WK)

De software, waarmee onder meer systemen van Cisco en Fortinet afgeluisterd kunnen worden, werd twee weken geleden online gezet door een groep die zichzelf Shadow Brokers noemt. In eerste instantie werd gedacht aan een 'nieuwe Edward Snowden' of een Russische indringing bij de NSA. Rechercheurs van de FBI zouden beide theorieën inmiddels terzijde hebben geschoven. Een blunder ligt volgens de agenten meer voor de hand.Link onduidelijkHoe de link tussen Shadow Brokers en Rusland precies zit, is niet duidelijk. Het is mogelijk dat Russische criminelen achter het collectief zitten, maar vooralsnog gaan de Amerikaanse opsporingsdiensten van overheidsbemoeienis uit. Criminelen hadden de tools niet geopenbaard, maar verkocht, zo luidt de redenatie.(ANP/WK)