‘NSA-medewerker liet software slingeren’

Het National Security Agency in Fort Meade, Maryland. © Reuters

Dat Russische hackers onlangs hacksoftware van de NSA in handen hebben gekregen, komt mogelijk door slordigheid van een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens Reuters heeft de medewerker de software op een computer laten slingeren waar Russen later toegang toe kregen.

De software, waarmee onder meer systemen van Cisco en Fortinet afgeluisterd kunnen worden, werd twee weken geleden online gezet door een groep die zichzelf Shadow Brokers noemt. In eerste instantie werd gedacht aan een ‘nieuwe Edward Snowden’ of een Russische indringing bij de NSA. Rechercheurs van de FBI zouden beide theorieën inmiddels terzijde hebben geschoven. Een blunder ligt volgens de agenten meer voor de hand.

Link onduidelijk

Hoe de link tussen Shadow Brokers en Rusland precies zit, is niet duidelijk. Het is mogelijk dat Russische criminelen achter het collectief zitten, maar vooralsnog gaan de Amerikaanse opsporingsdiensten van overheidsbemoeienis uit. Criminelen hadden de tools niet geopenbaard, maar verkocht, zo luidt de redenatie.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content