Een eSIM is een kleine chip in het toestel die hetzelfde werkt als een klassieke simkaart. Ze neemt echter minder plaats in beslag, waardoor fabrikanten de vrijgekomen ruimte in smartphones en andere gadgets kunnen benutten voor andere features.

Tegen 2030 zal bijna honderd procent van de markt uit eSIM's bestaan

Maar ook voor de consument zijn er flink wat voordelen. Zo kunnen gebruikers dankzij een eSIM eenvoudig switchen tussen een professioneel en een privé-abonnement zonder dat er een kaartje moet worden verwisseld. Frequente reizigers, expats en toeristen zullen dan weer makkelijker op een lokaal mobiel telecomaanbod kunnen ingaan wanneer zij in een ander land verblijven.

Lees ook:

Binnenkort ook voor B2B-klanten

Residentiële Orange-klanten met een compatibele smartphone hebben voortaan dus ook geen plastic simkaartje meer nodig. Zij zullen via een QR-scan hun gegevens naar een speciaal gebruikersprofiel in het toestel kunnen uploaden, dat veilig toegang verschaft tot het netwerk van Orange Belgium. In een eerste fase zal de klant zich nog naar een shop moeten begeven om zijn identiteit aan te tonen, maar volgens de operator kan die identificatie binnenkort volledig online plaatsvinden. Op een later moment zal de eSIM ook voor B2B-klanten beschikbaar gemaakt worden.

Orange voorspelt dat de eSIM het marktaandeel van de klassieke simkaarten op de Belgische markt tegen 2025 zal overstijgen. Tegen 2030, zo verwacht het bedrijf, zal bijna honderd procent van de markt uit eSIM's bestaan. Counterpoint Research becijferde onlangs dat er tegen 2025 ongeveer twee miljard eSIM-toestellen in omloop zullen zijn.

Momenteel zijn er nog niet zo heel veel smartphones of andere toestellen in de handel die de eSIM ondersteunen. De bekendste uitzonderingen zijn de iPhone XS, XS Max, XR en alle versies van de iPhone 11, evenals de nieuwe Samsung Galaxy S20-familie en de onlangs aangekondigde Samsung Galaxy Z Flip. Eveneens compatibel zijn de Google Pixel 3 en 4, en bepaalde uitvoeringen van de Apple Watch, maar die gadgets zijn in België vooralsnog niet te koop.

Een eSIM is een kleine chip in het toestel die hetzelfde werkt als een klassieke simkaart. Ze neemt echter minder plaats in beslag, waardoor fabrikanten de vrijgekomen ruimte in smartphones en andere gadgets kunnen benutten voor andere features.Maar ook voor de consument zijn er flink wat voordelen. Zo kunnen gebruikers dankzij een eSIM eenvoudig switchen tussen een professioneel en een privé-abonnement zonder dat er een kaartje moet worden verwisseld. Frequente reizigers, expats en toeristen zullen dan weer makkelijker op een lokaal mobiel telecomaanbod kunnen ingaan wanneer zij in een ander land verblijven.Lees ook: Residentiële Orange-klanten met een compatibele smartphone hebben voortaan dus ook geen plastic simkaartje meer nodig. Zij zullen via een QR-scan hun gegevens naar een speciaal gebruikersprofiel in het toestel kunnen uploaden, dat veilig toegang verschaft tot het netwerk van Orange Belgium. In een eerste fase zal de klant zich nog naar een shop moeten begeven om zijn identiteit aan te tonen, maar volgens de operator kan die identificatie binnenkort volledig online plaatsvinden. Op een later moment zal de eSIM ook voor B2B-klanten beschikbaar gemaakt worden.Orange voorspelt dat de eSIM het marktaandeel van de klassieke simkaarten op de Belgische markt tegen 2025 zal overstijgen. Tegen 2030, zo verwacht het bedrijf, zal bijna honderd procent van de markt uit eSIM's bestaan. Counterpoint Research becijferde onlangs dat er tegen 2025 ongeveer twee miljard eSIM-toestellen in omloop zullen zijn.Momenteel zijn er nog niet zo heel veel smartphones of andere toestellen in de handel die de eSIM ondersteunen. De bekendste uitzonderingen zijn de iPhone XS, XS Max, XR en alle versies van de iPhone 11, evenals de nieuwe Samsung Galaxy S20-familie en de onlangs aangekondigde Samsung Galaxy Z Flip. Eveneens compatibel zijn de Google Pixel 3 en 4, en bepaalde uitvoeringen van de Apple Watch, maar die gadgets zijn in België vooralsnog niet te koop.